Skip to content

No Silence | Η κατάλυση της σιωπής

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Φωτοργαφίες: Γιάννης Τόμτσης

Ποια είναι η σημασία της κατάλυσης της σιωπής; Τι ερμηνεία δίνει ο ακροατής στο θόρυβο; Ποιος είναι ο ρόλος του δημιουργού στην ηλεκτρονική μουσική; Όλα αυτά είναι ερωτήματα που θίγονται στο No Silence, το ντοκιμαντέρ που αιχμαλωτίζει τον ηλεκτρονικό παλμό της Ελλάδας. Τρεις φίλοι ξεκινώντας την πτυχιακή τους εργασία θέλησαν να καταγράψουν την ηλεκτρονική σκηνή της Ελλάδας και να υπογραμμίσουν τη σημασία της απουσίας της σιωπής στη μουσική. Ένα είδος, τρεις συνεργάτες, πολύ μουσική και πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις περί καλλιτεχνικής δημιουργίας σε ένα –τόσο ερευνητικά όσο και αισθητικά χορταστικό- ντοκιμαντέρ. Κυρίες και κύριοι τα φώτα σβήνουν και το No Silence ξεκινά!

 

No Silence

Το «No Silence» είναι ένα ντοκιμαντέρ για την ηλεκτρονική μουσική στην Ελλάδα. Μέσα από την καλλιτεχνική υπόσταση και την εμπειρία των ανθρώπων που μας μίλησαν, προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε την έννοια του θορύβου ή αν προτιμάς, του μη τονικού ήχου. Επίκεντρο στο ντοκιμαντέρ μας παραμένει πάντα ο δημιουργός, όμως πέρα από την σχέση του με την δημιουργία, τον καλούμε να μας περιγράψει την σχέση του με το κοινό του αλλά και τον κόσμο της δισκογραφίας και της προώθησης της δουλειάς του.

Η ιδέα για το ντοκιμαντέρ

Η ιδέα για τη δημιουργία του «No Silence» ήρθε όταν ψάχναμε το θέμα για την πτυχιακή μας εργασία. Μας απασχολούσε ιδιαίτερα ο ρόλος του δημιουργού στην σημερινή ψηφιακή εποχή και ο «θάνατος» αυτού, όπως τον περιγράφει ο R. Barthes. Το παράλληλο ενδιαφέρον μας για την ηλεκτρονική μουσική ήταν αρκετό για να φτάσουμε στον συνδυασμό των δύο και στον καλλιτεχνικό παροξυσμό που ακολούθησε και γεννήθηκε το «No Silence». Πιστεύουμε πως το παράδειγμα της ηλεκτρονικής μουσικής αποδείχθηκε άκρως γόνιμο για να εξερευνήσουμε το ποιος είναι ο Δημιουργός σήμερα και ποιος είναι ο ρόλος του.

doc-11

Η σημασία- ερμηνεία του θορύβου

Πριν την εμφάνιση των ηλεκτρονικών μέσων ο θόρυβος δεν νοούνταν τίποτα περισσότερο από θόρυβος. Με την έλευσή τους αυτό άρχισε να αλλάζει. Σήμερα, αυτό που κάποτε ήταν ακατανόητο, έχει φτάσει να είναι δεδομένο. Αυτό που καταλάβαμε είναι ότι οι καλλιτέχνες παράγουν ήχους/μουσική γιατί δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, αυτός ο παραγόμενος ήχος είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους να καταλύσουν την σιωπή. Ο ηλεκτρονικός ήχος είναι τέχνη, είναι μουσική και κουβαλάει μεγάλη ιστορία. Δεν ξέραμε πολλά πράγματα σχετικά με όλα αυτά, μέχρι που κάπως τα μάθαμε και μας ενθουσίασαν. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι το «No Silence» έχει να δώσει πράγματα σε αυτόν που θα ο δει.

Η επιλογή της ηλεκτρονικής μουσικής

Η αλήθεια είναι ότι όλο αυτό ήταν ενδόμυχο. Στη διάρκεια των φοιτητικών μας χρόνων διασκεδάζαμε πολύ με αυτή τη μουσική παρόλο που δεν αποτελεί και για τους τρεις το αγαπημένο μας είδος μουσικής. Έπειτα, εντρυφώντας στον ρόλο του δημιουργού στα πλαίσια ενός μαθήματος της σχολής μας, βρήκαμε φοβερό ενδιαφέρον στο πως επηρεάζεται ο δημιουργός όταν τα μέσα και οι μηχανές μπορούν αντικαταστήσουν τη μπάντα του. Το ακόμα πιο ενδιαφέρον σε αυτό το είδος είναι ότι έχει εκατομμύρια παρακλάδια. Είναι εξαιρετικά ριψοκίνδυνο να βάζεις σε ένα ντοκιμαντέρ ένα δημιουργό της house μουσικής και ένα δημιουργό της πειραματικής. Εμείς όμως δεν είχαμε κανένα σκοπό να βρούμε ομοιότητες και διαφορές αφού ο μοναδικός μας στόχος είναι να περιγράψουμε το πόσο σημαντική είναι για τον καθένα η μη σιωπή.

doc-3

Η ηλεκτρονική σκηνή στην Ελλάδα

Φυσικά και υπάρχει ηλεκτρονική σκηνή στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια και μάλιστα έχει την ιδιαιτερότητα να έχει ένα πιο περιορισμένο κοινό αλλά εξαιρετικά πιστό. Σίγουρα δεν γίνεται να συγκρίνεις την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη αλλά ίσως επειδή η δεύτερη αποτελεί μία πιο κλειστή κοινωνία, τα ηλεκτρονικά events που γίνονται είναι πιο συλλογικά και πιο ιδιαίτερα. Σε κάθε περίπτωση, η κάθε πόλη έχει τον δικό της ηλεκτρονικό ρυθμό.

Η επιλογή των «πρωταγωνιστών» για το ντοκιμαντέρ

Μεγάλη ιστορία! Στην αρχή ήταν τυχαία. Είχαμε απλώς κάποιους γνωστούς καλλιτέχνες στην Αθήνα, ετοιμάσαμε βαλίτσες και πήγαμε να τους βρούμε να μας μιλήσουν για το θέμα. Τίποτα όμως δεν ήταν όπως ακριβώς το είχαμε στο μυαλό μας. Για καλή μας τύχη, στην Αθήνα βρέθηκαν δύο πολύ σημαντικές γυναικείες φιγούρες οι οποίες μας καθοδήγησαν, μας έφεραν σε επικοινωνία με άλλα άτομα και έπειτα όλο προχώρησε μόνο του. Χρειάστηκε πολύ ψάξιμο, διάβασμα και αναζητήσεις γιατί η αλήθεια είναι ότι πίσω από όλο αυτό βρίσκονται αρκετοί «πρωταγωνιστές» οι οποίοι μας προσέφεραν πολλές γνώσεις για το αντικείμενο και οι οποίοι δεν φαίνονται στο ντοκιμαντέρ.

doc-10

Το αποτύπωμα του No Silence

Ξεκινώντας τη δημιουργία του “No Silence” είχαμε διπλό στόχο. Αρχικά, το μουσικό αυτό ντοκιμαντέρ να γίνει ένα μέσο μύησης των μη μυημένων στην ηλεκτρονική μουσική στην Ελλάδα. Είναι ένα είδος μουσικής που πολλοί διασκεδάζουν με αυτό αλλά δεν γνωρίζουν την ιστορία που κρύβει πίσω του καθώς και τις ιδιαιτερότητες που έχει στον τρόπο παραγωγής του. Ο δεύτερος στόχος μας είναι να ανοίξουμε το δρόμο για τη δημιουργία αρχειακού υλικού στον τομέα της ηλεκτρονικής μουσικής. Αυτός ο στόχος προέκυψε κατά τη διάρκεια των ερευνών μας όλο αυτό το διάστημα καθώς διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει υλικό στο οποίο μπορεί να ανατρέξει κανείς. Το “No Silence” έχει τη δυνατότητα να γίνει η αφορμή για ακόμη πιο ενδελεχή έρευνα σε αυτό που ονομάζουμε ηλεκτρονική μουσική.

Η συνεργασία με φίλους

Είναι τόσο καλό όσο μπορεί να ακούγεται αλλά ταυτόχρονα και επικίνδυνο. Είναι ιδανικό να συνεργάζεσαι με ανθρώπους που εκτιμάς και νοιάζεσαι, που γνωρίζεις τα δυνατά και αδύνατα σημεία τους, που έχεις κοινούς στόχους και παρόμοιο τρόπο σκέψης. Η όλη εμπειρία ήταν για εμάς ένα ταξίδι που συμπεριλάμβανε γέλια, μουσική, τρέξιμο, άγχος, συζητήσεις, απορίες, ξενύχτια μπροστά στον υπολογιστή, νεύρα και τσακωμοί. Και κάπου εδώ έρχεται και το επικίνδυνο κομμάτι του να συνεργάζεσαι με φίλους. Υπήρχαν εντάσεις, όπως είναι φυσικό, αλλά καμία τόσο μεγάλης έκτασης που να καταφέρει είτε να διαλύσει τη συνεργασία είτε τη φιλία. Ίσα ίσα μας έδεσε ακόμη περισσότερο, οπότε ο κίνδυνος τελικά δεν ήταν και τόσο μεγάλος.

doc-2Η μεγαλύτερη επιρροή στην προσέγγιση του ντοκιμαντέρ

Σίγουρα μας επηρέασε ο κλάδος που επιλέξαμε να σπουδάσουμε. Στο τμήμα μας παρακολουθήσαμε μαθήματα ντοκιμαντέρ, κινηματογράφου, τεχνών και κοινωνιολογίας τα οποία κατά κάποιο τρόπο μας ώθησαν στη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ. Βέβαια όταν ξεκινάς κάτι τέτοιο για πρώτη φορά ξεχνάς τη θεωρία και αργότερα το μόνο που μένει και σε βοηθά να συνεχίσεις είναι η αγάπη σου για τη μουσική και τον κινηματογράφο και το πείσμα σου να τελειώσεις αυτό που άρχισες.

**To “No Silence” θα προβληθεί στο 19ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το Σάββατο 4 Μαρτίου στις 22:30 και την Δευτέρα 6 Μαρτίου στις 17:45 στην Αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη, στην Αποθήκη Δ στο λιμάνι της πόλης.

Σκηνοθεσία Σενάριο Φωτογραφία Μοντάζ Μουσική | Direction Screenplay Cinematography Editing Music:
Μαρία Θεοδωράκη | Maria Theodoraki
Κωνσταντίνος Καραπαναγιώτης | Constantinos Karapanagiotis
Μαρία Νικολάκη  |Maria Nikolaki

Παραγωγοί | Producers:
Μαρία Θεοδωράκη | Maria Theodoraki
Κωνσταντίνος Καραπαναγιώτης | Constantinos Karapanagiotis
Μαρία Νικολάκη | Maria Nikolaki

AUTHOR

Βικτώρια Γκουντώνη

Ζει με τη μουσική και για τη μουσική. Φοράει συνήθως μαύρα, γελάει ακατάπαυστα, κάνοντας γκριμάτσες, ή μιλάει για ένα τραγούδι που ψάχνει να βρει.

Loading...
Logan | Επιτέλους ο Wolverine όπως του αξίζει.
30 φωτογραφίες απ’όσα συνέβησαν σήμερα στο Καπάνι!