Οι εθελοντές της Greenpeace Greece απαντούν στα ερωτήματά μας.
Κείμενο: Λυδία Ρακή
Είναι γεγονός ότι, παρόλο που το ψάρι είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη μεσογειακή δίαιτα και αποτελεί, παράλληλα, αγαπημένη τροφή για το σύνολο των Ελλήνων, λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν κάτω από ποιες συνθήκες θα έπρεπε να το καταναλώνουν. Με άλλα λόγια, γνωρίζουμε από που προέρχονται τα ψάρια που τρώμε; Με ποιον τρόπο αλιεύτηκαν, ποια εποχή και κατά πόσο είναι επιτρεπτή η κατανάλωσή τους;
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με μία νέα έρευνα της Greenpeace, 9 στους 10 Έλληνες δε γνωρίζουν πως αλιεύθηκε το ψάρι που καταναλώνουν και κατά συνέπεια, την κατάσταση των αποθεμάτων του. Δυστυχώς, στο βωμό της αλόγιστης εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου και πιο συγκεκριμένα, υπό την ψευδαίσθηση ότι η θάλασσα είναι μία ανεξάντλητη πηγή πόρων, που μας ανήκει, οι ελληνικές θάλασσες ασφυκτιούν από την παράνομη αλιεία και την υπεραλίευση.
Προκειμένου η κατάσταση αυτή να αλλάξει, η ελληνική κυβέρνηση καλείται να λάβει τα μέτρα της. Στόχος είναι να μειώσει τον αλιευτικό στόλο σε ένα βιώσιμο επίπεδο, ξεκινώντας από την απόσυρση των πιο καταστροφικών πλοίων-τεράτων, να προωθήσει την μικρή, βιώσιμη και πιο δίκαιη αλιεία και να προχωρήσει τελικά, στη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων.
Βέβαια, ο κάθε πολίτης,δεδομένου του ότι είναι εν δυνάμει καταναλωτής, μπορεί να συμβάλει δραστικά στην προστασία του θαλάσσιου ελληνικού πλούτου, μαθαίνοντας ποια είδη ψαριών να επιλέγει και με ποια κριτήρια. Την Κυριακή 17 Απριλίου,οι εθελοντές της Greenpeace Greece παρέχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης για θέματα θαλάσσιας οικολογίας, καθώς και για την προσωπική μας δύναμη ως καταναλωτές, σε μία ανοιχτή εκδήλωση -γεμάτη εκπλήξεις για παιδιά, αλλά και για ενήλικες- στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, από τις 11 το πρωί, έως και τις 3 το μεσημέρι.
Τέλος, χρήσιμες πληροφορίες, διασκέδαση και πολλά ακόμα είναι διαθέσιμα στο περίπτερο της ομάδας.