Skip to content

Συνέντευξη: Technolorgy. Ένα electro σχήμα από τη Θεσσαλονίκη!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

 

group12-5-15 -24

Κείμενο: Αλέξανδρος Δουρτμές
Φωτογραφίες: Αρίστη Ζαφειράκογλου

Απόγευμα Τρίτης, μόλις είχα γύρισα από ταξίδι, αλλά αντί να επιστρέψω σπίτι, αποφάσισα πως θα ήταν πιο ιδανικά, να περάσω το απόγευμά μου, με δυο μυστήριους τύπους, στην ταράτσα του «Wonderwall», στα Λαδάδικα. Καλή επιλογή, τολμώ να πω, μιας και με αφορμή την κυκλοφορία του νέου δίσκου των Technolorgy “Dying stars”, είχα την ευκαιρία να συζητήσω με τους δυο ιθύνοντες, για την electro, τις περιοδείες, την εγχώρια σκηνή, αλλά και τις επικείμενες εμφανίσεις της μπάντας, για την παρουσίαση και προώθηση του δίσκου. Με ένα αρκετα ομιλητικό DAV1D κι έναν πιο λακωνικό LAU, ανοίξαμε τα μπυράκια μας, και τα υπόλοιπα, στο κείμενο που ακολουθεί.

 

Καταρχήν, πείτε μας μερικά λόγια για τη μπάντα. Πότε ξεκινήσατε; Ποιες ήταν οι επιρροές σας;

DAV1D: Οι «TECHNOLORGY» είναι ένα electro σχήμα, από τη Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, αποτελούμενο από τον DAV1D, στα φωνητικά, και τον LAU, στα πλήκτρα και το programming. Ξεκινήσαμε να πειραματιζόμαστε με την ηλεκτρονική μουσική το 2007, χωρίς να το βλέπουμε τόσο σοβαρά, όσο τελικά μας προέκυψε. Ουσιαστικά, οι «TECHNOLORGY» έγιναν σχήμα και πήραν το όνομά τους το 2008, όταν ηχογραφήσαμε το πρώτο μας demo EP. Από τότε, μετράμε, ήδη, δύο studio albums, ένα digital remix album, ένα digital single, δύο video clips και συναυλίες, σε πολλές πόλεις της Ελλάδος, μαζί με γνωστά ονόματα του χώρου, εγχώρια, αλλά και του εξωτερικού. Οι επιρροές μας είναι πάρα πολλές, μιας και τα ακούσματά μας είναι πολλά και διαφορετικά. Αυτό, ίσως, και να μας κάνει να διαφέρουμε αρκετά από πολλά σχήματα του Electro-Industrial-EBM ήχου, γιατί συνθέτουμε και σκεφτόμαστε πιο πολύ σαν rock μπάντα, χωρίς όμως να απαρνούμαστε ποτέ τις electro ρίζες μας.

LAU: Οι επιρροές μας είναι πάρα πολλές και όχι απαραίτητα από το χώρο του electro, πάντα. Ακούω πολλά είδη μουσικής: rock, metal και ό,τι μπορείς να φανταστείς. Γενικά, φροντίζω να έχω τα μάτια μου και τα αυτιά μου ανοιχτά, χωρίς κομπλεξισμούς.

group12-5-15 -26

Διαβάζοντας κανείς το βιογραφικό σας, διαπιστώνει πως έχετε συμμετέχει σε πολλές συλλογές, είτε με δικά σας remix, είτε κάνοντας remix σε άλλους καλλιτέχνες. Γενικά, είστε πολύ ενεργοί σαν μπάντα. Το μουσικό ύφος σας απαιτεί την προώθηση, μέσω συνεργασιών, με τη μορφή remix, ή απλά ενδείκνυται για κάτι τέτοιο;

DAV1D: Το να κάνεις ή να σου κάνουν remix άλλες μπάντες, και ειδικά γνωστές, σε κάποια κομμάτια είναι μια καλή διαφήμιση, αν μη τι άλλο. Ειδικά, αν κάνεις κάτι που θα παιχτεί σε clubs και σε web radios. Από εκεί και πέρα, είναι πιο εύκολο και λογικό να γίνονται συνεργασίες, μεταξύ electro σχημάτων, παρά μεταξύ, ας πούμε, rock ή metal.

LAU: Όπως είπε κι ο DAV1D, τα ρεμίξ αποτελούν μια καλή διαφήμιση, είτε γι’ αυτόν που κάνει το ρεμίξ, είτε γι’ αυτόν που «ρεμιξάρεται» και είναι κάτι, που καλώς ή κακώς, συνηθίζεται σε αυτόν τον ήχο. Προσωπικά, για μένα είναι ένα challenge, όταν κάνω ρεμίξ και πάντα προσπαθώ να δίνω το ύφος των «TEHNOLORGY», σε αυτό που κάνω. Το μόνο κακό είναι ότι αν δε σου αρέσει το κομμάτι, το οποίο σου δίνουν να κάνεις ρεμίξ, το κάνεις σαν αγγαρεία συνήθως.

Πως ακριβώς συνθέτετε μουσική;

LAU: Δεν έχω κάποια σίγουρη ή σταθερή τακτική, όσον αφορά τη σύνθεση της μουσικής. Πολλές φορές, παίρνω τους στίχους του DAV1D , πιάνω την κλασσική μου κιθάρα και φτιάχνω τον κορμό του τραγουδιού και κάποιες μελωδίες, φωνητικές γραμμές κτλ.. Ένας πιο ανορθόδοξος τρόπος, αν θέλεις, για σύνθεση ηλεκτρονικής μουσικής. Άλλες φορές, κάθομαι στο laptop μου και απλά γράφω ιδέες και στο τέλος, τις ενώνω και δημιουργώ ένα τραγούδι. Αλλά αυτά τα πράγματα, δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν έχουν ώρα. Απλά, συνήθως, για μένα τουλάχιστον, η σύνθεση μουσικής είναι μεταμεσονύχτιο σπορ…

Το στιχουργικό, υποθέτω ότι το αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου ο DAV1D, σωστά; Ποια είναι η θεματολογία, με την οποία καταπιάνεστε;

DAV1D: Ναι, το στιχουργικό το αναλαμβάνω εγώ. Τα πράγματα που με επηρεάζουν για να γράφω τους στίχους μου, είναι όλα όσα βιώνω ή βλέπω γύρω μου. Η μουσική, για μένα, είναι τρόπος έκφρασης των έντονων συναισθημάτων, ένας υγιής τρόπος να ξεσπάς, θα έλεγα. Στους στίχους μου, μιλάω με παραβολικό ή ειρωνικό τρόπο και πολλές φορές, με αυτοσαρκασμό. Όνειρα και εφιάλτες, πραγματικότητα και φαντασία, αγάπη και μίσος, είναι πάντα μέρος των στίχων μου, αλλά πολλές φορές, και θέματα ψυχολογικά, κοινωνικά και θρησκευτικά.

group12-5-15 -33

Ακούγοντας κανείς το “Dying stars”, παρατηρεί μια πιο pop «στροφή» στη μουσική σας. Είναι αποτέλεσμα της εξέλιξης σας σαν μπάντα, ή έχουν υπάρξει διαφορετικές επιρροές, αυτή τη φορά;

DAV1D: Το “Dying Stars”, μουσικά τουλάχιστον, είναι ένα άλμπουμ, που έλειπε στη σκηνή. Είμαι μεγάλος fan του Futurepop και του EBM ήχου, που είχε καιρό να ακούσει κάτι αξιόλογο στον χώρο αυτόν και είπαμε, σαν «TECHNOLORGY», να το διορθώσουμε αυτό κάπως (γέλια). Σίγουρα, είναι μέρος τις εξέλιξής μας. Σίγουρα, είμαστε ευχαριστημένοι με το τελικό αποτέλεσμα και είναι κάτι, που μας εκφράζει, αυτή τη στιγμή, μουσικά και σαν concept.

LAU: Κάπως έτσι, έχουν τα πράγματα. Γενικά, όσο περνούν τα χρόνια, άθελα μου, βάζω πολύ παραπάνω μελωδία στη μουσική που φτιάχνω και προσπαθώ να γίνομαι πιο λιτός και περιεκτικός χωρίς πολλές σάλτσες. Πιστεύω, δηλαδή, πως το επόμενο μας άλμπουμ, θα είναι ακόμα πιο μελωδικό και λακωνικό στη μουσική, χωρίς πολλές φλυαρίες.

Ο νέος δίσκος κυκλοφορεί από την ίδια δισκογραφική; Αν θυμάμαι σωστά, πρόκειται για μια εταιρεία από Ιαπωνία. Ανθεί περισσότερο αυτό το είδος μουσικής στην Ιαπωνία; Πως σας «ανακάλυψαν»;

DAV1D: Ναι, όπως και το πρώτο μας άλμπουμ “Endtimes In Vogue”, έτσι και το καινούριο, “Dying Stars”, κυκλοφορεί από την DWA, μια εταιρία από την Οσάκα της Ιαπωνίας. Η εταιρία, ουσιαστικά όμως, απλά εδρεύει εκεί. Οι μπάντες και το κοινό της, είναι, κυρίως, από τη Δύση. Η DWA είναι μια εταιρία, που μας ενδιέφερε καιρό. Είχαν, ήδη, δύο ελληνικές μπάντες στο roster τους και είπαν να φτιάξουν την αγία τριάδα των ελληνικών electro-industrial-EBM σχημάτων, μάλλον όταν άκουσαν το υλικό μας και μας υπέγραψαν, στα τέλη του 2012.

group12-5-15 -37

Η παρουσίαση του δίσκου θα γίνει εδώ, στη Θεσσαλονίκη. Θα ακολουθήσουν άλλες ζωντανές εμφανίσεις, σε κάποια ενδεχόμενη περιοδεία;

DAV1D: Αυτό το μήνα κάναμε την παρουσίαση δίσκου στη Θεσσαλονίκη, έπειτα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κάναμε ένα live στην πόλη της Ρόδου, ενώ λογικά, θα κατέβουμε και Αθήνα άμεσα. Σκοπεύουμε να εμφανιστούμε το πολύ σε δύο ακόμη πόλεις της Ελλάδος, αργότερα μέσα στη χρονιά, και από εκεί και πέρα, πλέον, κοιτάμε το εξωτερικό.

Έχετε ανοίξει για πολλά μεγάλα συγκροτήματα, τόσο σε Θεσσαλονίκη, όσο και Αθήνα. Υπάρχουν πλάνα, για δική σας headlining περιοδεία, στο εξωτερικό;

DAV1D: Όσον αφορά τις εγχώριες εμφανίσεις μας, όντως έχουμε κάνει πολλά πράγματα και τώρα, ο επόμενος στόχος είναι το εξωτερικό, όπως ανέφερα και πιο πάνω. Για headliners, ίσως, είναι νωρίς ακόμη. Κάποια festival ή κάποια καλά support, πιστεύω ότι είναι μια καλή αρχή.

Έχει προηγηθεί η κυκλοφορία ενός single, αλλά και βίντεο κλιπ, από το πολυαναμενόμενο νέο δίσκο. Πείτε μας μερικά πράγματα γι’ αυτό.

DAV1D: Έχει κυκλοφορήσει, στα τέλη Απριλίου, σαν digital 4-track single και σε video clip, το καινούριο μας κομμάτι, “Crestfallen”. Ένα κομμάτι, που θεωρήσαμε και εμείς και η εταιρία πως ήταν, ίσως, το πιο αντιπροσωπευτικό του καινούριου μας άλμπουμ, για να γίνει ο προάγγελος του “Dying Stars”. Το βίντεο που το συνοδεύει, το έχει επιμεληθεί ο φίλος μας και μεγάλο ταλέντο, όπως αποδείχθηκε, Harris J.C, ενώ πρωταγωνιστεί η γνωστή performer της πόλης μας, και όχι μόνο, Alice Ayers. Ήταν μια ιδιαίτερη δουλειά, μιας και δουλέψαμε με green screen και animation, μεταξύ άλλων. Όλο το βίντεο γυρίστηκε σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης, με τη πολύτιμη βοήθεια και κάποιων φίλων και γνωστών. Το κομμάτι και το βίντεο, έχουν πάρει κυρίως θετικά σχόλια, κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Θα έλεγε κανείς πως είναι αρκετά τολμηρό και ξεφεύγει από τα τετριμμένα, πιο σκοτεινά βίντεο, που έχουμε συνηθίσει στο είδος.

DAV1D: Ναι, και εμείς πιστεύουμε πως είναι κάτι διαφορετικό. Τουλάχιστον για το είδος, και αυτός ήταν, εν μέρει, και ο σκοπός μας (γελάει).

Τέλος, κάτι για το κλείσιμο που θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες του Beater;

DAV1D και LAU: Ευχαριστούμε τον Beater, για την ευκαιρία που μας έδωσε να μοιραστούμε μερικά πράγματα, σχετικά με τους «TECHNOLORGY», με τους αναγνώστες του. Είναι σημαντικό να στηρίζονται οι εγχώριες μπάντες, για να συνεχίζει να υπάρχει η οποιαδήποτε ελληνική underground και μη σκηνή. Συνεχίστε έτσι και ακόμη πιο δυναμικά!

group12-5-15 -44

 

 

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Λένα Δροσάκη, Κατερίνα Μισιχρόνη, Δημήτρης Μοθωναίος, Μαίρη Συνατσάκη. Πες Αχ! ξανά στην Θεσσαλονίκη.
Το Reborn Festival έρχεται για τρίτη συνεχή χρονιά στην Λήμνο!