Αυτά ειναι τα μουσικά ντοκιμαντέρ του φετινού Thessaloniki Documentary Festival | #tdf17
Για ακόμα μία χρονιά, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα, που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 22 Μαρτίου, περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα, γεμάτο ταινίες, αφιερώματα και παράλληλες δράσεις, που φιλοδοξεί να κινητοποιήσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό.
Ένα ιδιαίτερα αγαπημένο και δημοφιλές τμήμα του προγράμματος του φεστιβάλ, είναι το «Μουσική & Χορός». Νέες μουσικές τάσεις, βιογραφίες μεγάλων δημιουργών, συναυλίες και παραστάσεις χαρτογραφούν την παγκόσμια καλλιτεχνική σκηνή και προσκαλούν το κοινό κάθε χρόνο να την ανακαλύψει. Μάλιστα, η αυλαία του φετινού φεστιβάλ θα ανοίξει με μία μουσική ταινία.
Ταινία έναρξης:
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΧΙΠ ΧΟΠ/HIP HOP-ERATION, Bryn EVANS, New Zealand, 2014, 93’
Η ταινία αυτή μας προτρέπει να αναθεωρήσουμε, όσα είχαμε μέχρι τώρα στο μυαλό μας για το χιπ-χοπ. Αφηγείται, προς έκπληξη όλων, την συμμετοχή τριών γιαγιάδων, που κοντεύουν να τα εκατοστήσουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χορού Χιπ-Χοπ στο Λας Βέγκας. Εκεί, με άλλους 27 ενενηντάχρονους και την καθοδήγηση του μάνατζερ Μπίλι, ξεκινούν ένα ταξίδι ζωής, βάζοντας στην άκρη τα εμπόδια της ηλικίας και μιλούν με ρίμες, απευθείας στις καρδιές χιλιάδων νεαρών οπαδών από όλο τον κόσμο.
Ταινίες του τμήματος:
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ/CASTLE CLASH, Arsen OREMOVIC, Croatia, 2014, 36’
Στο μουσικό αυτό ντοκιμαντέρ, παρακολουθούμε την ηχογράφηση ενός δίσκου του συνθέτη και πιανίστα, Ματέι Μέστροβιτς, σε συνεργασία με το σύνολο κρουστών Sudar, στο κάστρο του μικρού χωριού, Σβέτι Κριζ, στην Κροατία. Καθώς η ηχογράφηση συλλαμβάνει τους ήχους που αντανακλώνται στα τείχη του κάστρου, δημιουργείται από τον πιανίστα και την μπάντα του ένα μοναδικό soundtrack, για τη ζωή της πλούσιας ιδιοκτήτριας του κάστρου, που ζει πλέον σε αυτό, σαν ζητιάνα. Πρόκειται για μια ιστορία, που εκτός από τον Ματέι Μέστροβιτς, μιλάει και για μια αδιάφορη κοινωνία, για την περιφρόνηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και για τα προσωπικά σφάλματα, τα οποία μπορεί να μας κοστίσουν πολύ ακριβά.
ΚΑΤΑΚΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΙΝΑ/CONQUERING CHINA, Johan JONASON, Sweden, 2014, 70’
Ο Σουηδός τραγουριστής της ποπ, Γιόχαν Γιόνασον, αντιμετωπίζει μια πρόκληση, όταν οι Κινέζοι παραγωγοί-σταρ, με τους οποίους συνεργάζεται, «κατεβάζουν ρολά», κάτι που για τον ίδιο, μετατρέπεται σε μια άκρως εξευτελιστική εμπειρία. Τότε, ο Γιόνασον αναγκάζεται να αναθεωρήσει τις μεθόδους και τα κίνητρά του.
ΜΕΤΑΞΥ ΣΚΥΛΟΥ ΚΑΙ ΛΥΚΟΥ/BETWEEN DOG AND WOLF, Matt REID, United Kingdom, 2014, 91’
Οι New Model Army είναι ένα βρετανικό ροκ συγκρότημα, που δημιουργήθηκαν το 1980 στο Μπράντφορντ, με ήχο που βασίζεται στη διασταύρωση της πανκ, με την αγγλική φολκ μουσική, συμπεριλαμβάνοντας και άλλα είδη. Η ταινία αφηγείται την ιστορία της μπάντας και συγκριμένα, του αντισυμβατικού τραγουδιστή και κιθαρίστα, Τζάστιν Σάλιβαν. Πρόκειται για έναν άνδρα με οικονομική άνεση, ο οποίος, αφού μετακόμισε στο Μπραντφορντ, συνάντησε μουσικούς με την ίδια νοοτροπία και δημιούργησαν ένα συγκρότημα, το οποίο αντιπροσώπευε το κλίμα θυμού, που επικρατούσε στη θατσερική Βρετανία. Και ενώ η μπάντα είναι έτοιμη να γνωρίσει διεθνής επιτυχία, ο συν-δημιουργός των τραγουδιών, Ρομπ Χίτον, πεθαίνει, κλονίζοντας τον Σάλιβαν, ο οποίος αρκετό καιρό μετά, όντας συμβιβασμένος πια με τα φαντάσματα του παρελθόντος, καταφέρνει να κυκλοφορήσει τον καλύτερο δίσκο τους. Όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει: «Το σημαντικό είναι να καταλάβεις ότι μπορεί να ανέβεις γρήγορα στην κορυφή, αλλά μπορεί να πέσεις, ακόμα πιο γρήγορα, από αυτή»
ΤΟ ΑΠΟΜΕΣΗΜΕΡΟ ΕΝΟΣ ΦΑΥΝΟΥ: ΤΑΝΑΚΙΛ ΛΕ ΚΛΕΡΚ/AFTERNOON OF A FAUN: TANAQUIL LE CLERCQ, Nancy BUIRSKI, USA, 2013, 92’
Πρόκειται για την ιστορία της Τάνακιλ Λε Κλερκ, μία από τις «μεγάλες» μπαλαρίνες, με σώμα, το οποίο μάγευε κοινό και χορογράφους. Χάρη στην εξαιρετική κίνησή της και την προσωπικότητά της, έγινε η μούσα του Τζορτζ Μπαλανσίν και του Τζερόουμ Ρόμπινς, δύο από τους σημαντικότερους χορογράφους της ιστορίας. Τελικά παντρεύτηκε τον Μπαλανσίν, ενώ ο Ρόμπινς δημιούργησε την περίφημη εκδοχή του «Απομεσήμερου ενός Φαύνου», αποκλειστικά για αυτήν. Η καριέρα της, σαν πρίμα μπαλαρίνα στο Μπαλέτο της Νέας Υόρκης, διακόπηκε απότομα, όταν σε ηλικία 27 μόλις ετών, έπαθε πολιομυελίτιδα και από τότε, δεν ξαναχόρεψε ποτέ.
Ο ΓΥΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΣΕ 50 ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ/OM DE WERELD IN 50 CONCERTEN/AROUND THE WORLD IN 50 CONCERTS, Heddy HONIGMANN, Netherlands, 2014, 94’
Το 2013, η Βασιλική Ορχήστρα του Κόνστερτχεμπάου, γιορτάζοντας τα 125 της χρόνια, πραγματοποίησε μια παγκόσμια περιοδεία, δίνοντας 50 συναυλίες, σε όλες τις ηπείρους. Η δημιουργός του ντοκιμαντέρ, Χέντι Χόνιχμαν, βρέθηκε μαζί με την ορχήστρα στο Σοουέτο, στην Αγία Πετρούπολη, και στο Μπουένος Άιρες, και μας παρουσιάζει πως η μουσική καταφέρνει να κερδίσει τις καρδιές των ανθρώπων, με διαφορετικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά.
ΧΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗ ΜΑΡΙΑ/DANCING WITH MARIA, Ivan GERGOLET, Italy, Argentina, Slovenia, 2014, 75’
Η Μαρία Φουξ είναι μια 90χρονη χορεύτρια από την Αργεντινή, που στο στούντιό της συνεχίζει να χορεύει και να διδάσκει, με την χάρη νεαρής κοπέλας. Στα μαθήματά της δέχεται χορευτές από όλα κοινωνικά στρώματα, αλλά και ανθρώπους με πνευματικές και σωματικές αναπηρίες, δίνοντας έτσι την δυνατότητα σε όλους, να αναπτύξουν τον δικό τους προσωπικό τρόπο έκφρασης. Η τελευταία της μαθήτρια, θα είναι ο ίδιος της εαυτός, προσπαθώντας, με αυτόν τον τρόπο, να γνωρίσει τα όριά της και να τα ξεπεράσει.
Επίσης, στο τμήμα «Ελληνικό Πανόραμα» συμμετέχουν και τα παρακάτω ντοκιμαντέρ, με θέμα την μουσική:
Εδώ δεν υπάρχει άσυλο/There Is No Asylum Here, Μιχάλης Καφαντάρης, 102’
Η ανεξάρτητη μουσική σκηνή της Αθήνας του ’80 (punk, post punk, new wave), μέσα από συνεντέξεις μελών των συγκροτημάτων.
Μια οικογενειακή υπόθεση/A Family Affair, Αγγελική Αριστομενοπούλου, 86’
Η ιστορία της πολυτάλαντης οικογένειας «Ξυλούρη», ξετυλίγεται στη μεγάλη οθόνη.
Όταν αρχίζει το τραγούδι/When A Song Begins, Γιάννης Πόθος, 8’
Το πορτραίτο της νεαρής τυφλής Μαρίας, που προσπαθεί να βρει την εσωτερική της γαλήνη, στο κόσμο της μουσικής
Προσκύνημα/Pilgrims, Μαριάννα Αστρακά-Γιώργος Φωτιάδης, 42’
Περιγράφει την εκδήλωση της πίστης, μέσα από τη θρησκευτική κατάνυξη, το χορό και τη μουσική προσκυνητών στο Θιβέτ.
http://tdf.filmfestival.gr/
https://www.facebook.com/docfestival