Skip to content

8 cosplayers μας αποκαλύπτουν τα μυστικά της τέχνης τους στην 80η Δ.Ε.Θ.

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Κείμενο: Άρης Εμμανουλούδης | Φωτογραφίες: Αρίστη Ζαφειράκογλου

Στο πλαίσιο της 80ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, πραγματοποιήθηκε η διοργάνωση eGaming με δεκάδες διαδικτυακές μάχες σε δημοφιλή παιχνίδια, όπως το «League of Legends» η το «Pro Evolution Soccer 2015».

Από μία γιορτή της δημοφιλούς κουλτούρας όμως, δε θα μπορούσε να λείπει και το cosplay, η μίμηση (στην εντέλεια) χαρακτήρων από βιντεοπαιχνίδια, κόμικς, σειρές ή/και ταινίες. Θέλοντας λοιπόν, να μάθουμε για την εξέλιξη αυτής της δημοφιλούς πρακτικής στην Ελλάδα, περάσαμε από το Περίπτερο 17 της ΔΕΘ, όπου οχτώ cosplayers μου μίλησαν για τη μεγάλη τους αγάπη.

Συγκεκριμένα, συνάντησα τις Ailiroy, Xenia Daisuki, Jane D, Horo Von Kaida, Ronny Von Kaida, Geo Kuromi, Lethiel και RenePolumorfous.

 

Τι είναι cosplay; 

Geo Kuromi: Είναι η τέχνη της μίμησης. Μιμείσαι όσο καλύτερα μπορείς έναν χαρακτήρα από κόμικς, manga ή οτιδήποτε. Είναι εθιστικό. Όσο ασχολείσαι, τόσο θέλεις να κάνεις κάθε χαρακτήρα που βλέπεις. Θέλεις να φτιάχνεις όλο και πιο δύσκολα, και να φτάσεις τις δυνατότητές σου στο τέρμα.

Horo Von Kaida: Είναι τρέλα! Σημαίνει να κατασκευάσεις μια στολή, να μιμηθείς το χαρακτήρα και πολλά άλλα. Αυτή είναι και η μαγεία του: Ό,τι ονειρεύεσαι, να το κάνεις πραγματικότητα.

Ailiroy: Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από μια απλή αγορασμένη στολή, είναι ότι το cosplay θα μπορούσε να συγκριθεί με μία ταινία υψηλών προδιαγραφών.

διαγωνισμος ΔΕΘ (13)Τι σημαίνει για εσένα cosplay; 

Lethiel: Όταν αγαπάω ένα χαρακτήρα πάρα πολύ, μέσω της δημιουργικότητας, του πείσματος και του μαζοχισμού, τον φέρνω στη ζωή. Είναι μαζοχιστικό και δύσκολο χόμπι το cosplay.

RenePolumorfous: Όλες οι τέχνες μαζί ενωμένες. Από υποκριτική, βάψιμο και ραπτική, μέχρι μηχανική και ηλεκτρονική έχουμε δει.

Πώς ξεκίνησες με το cosplay;

Jane D: H σχέση μου με το cosplay ξεκίνησε από τα anime party που πήγαινα. Έβλεπα κι άλλους που έκαναν το ίδιο και έλεγα στον εαυτό μου «ουάου, είναι τέλειο». Ξεκίνησα πριν ένα χρόνο – δεν έχει πολύ καιρό που το κάνω. Από το Internet άρχισα, και με βοήθησε πολύ και η «δασκάλα» μου (δείχνει τη Geo Kuromi).

Lethiel: Πριν χρόνια, διάβασα για το cosplay στο Internet και μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον, όμως τότε δε μπορούσα να βρω υλικά εύκολα. Όταν πέρασα Θεσσαλονίκη, πήγα σε μερικά anime party, και τα παιδιά εκεί με έπεισαν να ξεκινήσω.

Horo Von Kaida: Ήξερα το cosplay από το εξωτερικό. Από πάντα ασχολούμουν με games, αλλά και με τη ζωγραφική, οπότε είπα «why not?».

RenePolumorfous: Γνώριζα για το cosplay, χωρίς να ξέρω ότι λέγεται έτσι. Από το 2009 κι έπειτα, βρήκα κάποια πάρτι που γίνονταν στην Αθήνα κι έτσι, το δοκίμασα.

Ailiroy: Εντελώς τυχαία! Από πολύ μικρή, είχα αγάπη για τα κοστούμια, μέχρι που έμαθα ότι γίνονται πάρτι που μπορείς να φτιάξεις έναν χαρακτήρα και να εμφανιστείς έτσι..

Ronny Von Kaida: Εγώ ξεκίνησα μαζί με τη Horo, την αδερφή μου. Μαζί το είδαμε και μαζί αρχίσαμε.

διαγωνισμος ΔΕΘ (12)

Είναι ακριβό χόμπι;

Xenia Daisuki: Και ναι και όχι. Υπάρχουν στολές, που μπορεί να κοστίσουν 500 ευρώ, αλλά υπάρχουν και αυτές, που μπορεί να γίνουν με 20.

RenePolumorfous: Είναι από τα πιο ακριβά χόμπι του κόσμου. Αν παρ’ όλα αυτά, ξέρεις τη σωστή τεχνική, μπορεί τα υλικά σου να κοστίσουν πολύ λιγότερο. Δεν είναι ανάγκη να είναι όλα τα cosplay ακριβά.

Horo Von Kaida: Εξαρτάται τι θέλεις να κάνεις. Αν θες κάτι εντυπωσιακό και μεγάλο, τότε, ναι. Γι’ αυτό βέβαια υπάρχουν και οι χορηγίες. Υπάρχουν κάποιες εταιρίες, που τους αρέσει αυτό που κάνεις, και σε στηρίζουν, όπως εμάς τα καταστήματα Gnet.

Πώς μπορεί κάποιος να το κάνει;

Geo Kuromi: Υπάρχουν στο Internet τα πάντα. Είναι ένα τεράστιο πηγάδι, στο οποίο μπορούν οι cosplayers να αντλήσουν ό,τι θέλουν. Όποιον χαρακτήρα και να θελήσεις να κάνεις, θα βρεις πολλές πληροφορίες: γραπτά, βίντεο και φωτογραφίες.
Lethiel: Πολλοί κάνουν διάφορα tutorial βίντεο που σου εξηγούν πώς να φτιάξεις στολές και αντικείμενα, όπως η Kamui, που είναι και η αγαπημένη μου cosplayer. Δεν είναι δεδομένο, όμως, ότι θα βρεις όλα τα υλικά στην Ελλάδα. Είναι αρκετά ακριβή διαδικασία.

διαγωνισμος ΔΕΘ (4)

Ποια είναι, συνοπτικά, η ιστορία του;

Xenia Daisuki: Το cosplay δεν ξεκίνησε από την Ασία, όπως πολλοί νομίζουν. Ξεκίνησε τη δεκαετία του ’70 από την Αμερική, όπου και κάποιοι cosplayers πρωτοεμφανίστηκαν με στολές σε διάφορα conventions. Εκεί τους είδανε ορισμένοι Ασιάτες και το αναπτύξανε, ενώ σιγά-σιγά άρχισαν και οι πρώτες εκδηλώσεις, αποκλειστικά και μόνο για cosplay.

Πώς ξεκίνησε το cosplay στην Ελλάδα;

Xenia Daisuki: To cosplay στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2006, από διάφορα anime party. Στην αρχή, ήταν πιο χαβαλεδίστικα, πιο πρόχειρα. To 2011, έγινε ο πρώτος διαγωνισμός στο Comicdom της Αθήνας, όπου είδαμε πολλά ωραία πράγματα. Πλέον, πηγαίνεις σε κάποια εκδήλωση και βλέπεις πάνω από 200 cosplays – ένας χαμός! Είναι μια ευκαιρία να γνωρίσεις από κοντά κόσμο που έχεις δει μόνο διαδικτυακά, να συναντηθείτε, να παίξετε video games…

Πώς είναι το επίπεδο του cosplay στην Ελλάδα τώρα;

Lethiel: Είναι αρκετά ανεπτυγμένο, αλλά το cosplay παραμένει ένα νέο χόμπι στην Ελλάδα. Σαφώς και μπορεί να αποκτήσει νέους οπαδούς στην πορεία.

Xenia Daisuki: Ο κόσμος έχει καλύτερη επαφή σήμερα με το αντικείμενο, αν και ακόμα γίνεται κάποια δυσφήμιση. Έχουν πάει cosplayers στην τηλεόραση και τους έχουν ειρωνευτεί.

RenePolumorfous: Κατά τη γνώμη μου, η Θεσσαλονίκη ανεβαίνει πιο γρήγορα. Βλέπουμε γενικά τρομερές δουλειές, και θα είχαμε καλύτερες, αν δεν υπήρχαν τα προβλήματα με τα capital controls.

διαγωνισμος ΔΕΘ (20)

Μπορείς να βγάλεις λεφτά κάνοντάς το;

Xenia Daisuki: Τα άτομα που βγάζουν λεφτά από το cosplay, είναι μετρημένα στα δάχτυλα. Μπορείς, όμως, να πάρεις μονοπάτια. Για παράδειγμα, πολλοί έχουν βρει δουλειά στον κινηματογράφο, κατασκευάζοντας κοστούμια ή εξαρτήματα.

RenePolumorfous: Μπορείς να βγάλεις χρήματα, όχι μόνο με το cosplay, αλλά και αναλαμβάνοντας παραγγελίες για κοστούμια και αξεσουάρ. Βέβαια, αυτό μπορεί να σε κάνει να μην προλάβεις να πάρεις μέρος σε κάποιον διαγωνισμό, όπως έχει συμβεί με πολλούς cosplayers.

Πολλοί cosplayers συμμετέχουν συχνά και σε άλλες δραστηριότητες στο Internet. Εσύ;

Horo Von Kaida: Έχω δημιουργήσει ένα κανάλι, το Koi Play, στο οποίο, μαζί με φίλους, κάνουμε streaming για anime, games, comics, cosplay, και κάνουμε και live.

Geo Kuromi: Έχω μία σελίδα στο Facebook, ενώ είμαι και στην ομάδα Koi Play, και κάνουμε συχνά διαδικτυακές εκπομπές. Εγώ κάνω cosplay tutorials και κάνω και streaming, το «Heroes of the Storm».

διαγωνισμος ΔΕΘ (24)

Τι υπάρχει στη Θεσσαλονίκη, όσον αφορά το cosplay;

Lethiel: Η Θεσσαλονίκη έχει διάφορες ομάδες που διοργανώνουν πάρτι και εκδηλώσεις, όπου μπορείς να πας με cosplay, όπως οι Otaku Mode On, Koi Play, OtakuStore, AnimeHouse, 4Noise. Από μεγάλες διοργανώσεις, υπάρχει το eGaming, τα The Comic Con και RUN Thessaloniki III στη Θεσσαλονίκη και το Comicdom στην Αθήνα, και άλλα.

Xenia Daisuki: Στη Θεσσαλονίκη, είναι πιο «ζεστό». Γνωρίζονται μεταξύ τους όλοι καλύτερα, κάτι που, χωρίς να θέλω να θίξω κανέναν, δεν το βλέπω τόσο αλλού.

Σαν μέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού cosplay, τί εντύπωση σου προκάλεσαν οι στολές;

Ailiroy: Πολύ δύσκολη η επιλογή. Ήταν όλα ένα κι ένα: είτε είχαν πολύ μελετημένη σκηνική παρουσία, είτε είχαν καταπληκτικά υλικά. Μπορούν να συγκριθούν με αυτά του εξωτερικού. Μακάρι να μπορούσαμε να δώσουμε περισσότερα βραβεία.

Τι θα συμβούλευες σε κάποιον, που θέλει να ξεκινήσει τώρα;

Horo Von Kaida: Να ξεκινήσει από αυτό που αγαπάει. Να βρει έναν χαρακτήρα, που θέλει να φέρει στην πραγματικότητα, και να παίξει μαζί του. Αυτή είναι η μαγεία του cosplay.

Jane D: Να το κάνει. Είναι τέλειο και θα μπει στο πετσί του ρόλου.

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Tο 17ο Φεστιβάλ Γκ.Λ.Α.Τ. Ταινιών Θεσσαλονίκης μέσα από τον φακό του Beater.gr!
9 λόγοι και 75 φωτογραφίες που θα σε κάνουν να βρεθείς (και) στο επόμενο Reworks Festival!