5+1 θεατρικές παραστάσεις που αξίζει να δεις στη Θεσσαλονίκη!
Στην ερώτηση «τί είναι θέατρο» η απάντηση δεν είναι πολλή απλή! Η εύκολη απάντηση θα ήταν η ετυμολογία από ένα οποιοδήποτε λεξικό. Ετυμολογικά προέρχεται από το ρήμα θεῶμαι, που σημαίνει βλέπω, παρατηρώ. Είναι η δραματική τέχνη που, ακολουθώντας ορισμένες συμβάσεις, αναπαριστάνει μπροστά σε κοινό μια σειρά γεγονότων με τη χρησιμοποίηση ανθρώπων (ηθοποιών) που μιλούν και δρουν. Είναι επίσης το κτίριο, η αίθουσα ή η κατασκευή που προορίζεται για θεατρικές παραστάσεις (λεξικό Τριανταφυλλίδη).
Το θέατρο είναι όμως πολλά περισσότερα… Είναι η μια συνεχόμενη αλληλεπίδραση μεταξύ κοινού και ηθοποιών, που μοναδικό σκοπό έχει να σε βάλει στη θέση του πρωταγωνιστή για να αντιληφθείς τί νοιώθει εκείνη τη στιγμή. Το θέατρο είναι ελευθερία! Μία ευκαιρία να μεταφράσεις το κείμενο του συγγραφέα & τη σκηνοθετική προσέγγιση μέσω του δικού σου πρίσματος. Απαλλαγμένο από το «στενό» κινηματογραφικό πλάνο, δίνει την ευκαιρία στο θεατή να παρατηρεί όχι μόνο το προφανές, αλλά κυρίως να αναζητεί την δικιά του αλήθεια!
Έτσι, επιλέξαμε 5+1 παραστάσεις που αξίζει πραγματικά να δεις, αν ζεις ή αν πρόκειται να επισκεφθείς την πόλη της Θεσσαλονίκης, για να βρεις και εσύ τη δικιά σου αλήθεια:
«Αίθουσα Αναμονής. Humanity», ΚΘΒΕ
Η συμβολή του ΚΘΒΕ στη θεατρική κουλτούρα της πόλης, είναι αδιαμφισβήτητη! Ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση συμβαίνουν πολλά περισσότερα…Σε αυτήν την παράσταση αντικατοπτρίζεται με τον πιο σύγχρονο & αληθινό τρόπο η σημερινή πραγματικότητα! Μέσα στα λόγια των πρωταγωνιστών θα συναντήσεις ίσως τις δικές σου σκέψεις! Τις δικές σου ελπίδες! Αυτά που ίσως θα ήθελες και εσύ να φωνάξεις, αλλά δεν μπορείς… Μία παράσταση που καυτηριάζει με γενναίο τρόπο την κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι του πλανήτη του 2001, του 2023 ή του 2024! Πιο επίκαιρο από ποτέ, φωτίζει γωνιές των σκέψεων σου, που ίσως αξίζει να επαναπροσδιορίσεις…
More Info: εδώ
______________________
«Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα», Θέατρο Αυλαία
Ένα ζαχαροπλαστείο. Σε απροσδιόριστο χρόνο. Στο κέντρο της Αθήνας. Δύο άνθρωποι στην ηλικία των 40+. Μονολογούν κουβεντιάζοντας μικρές και μεγάλες ιστορίες. Ο ένας προσπαθεί να καταλάβει. Ο άλλος προσπαθεί να εξηγήσει. Γελάνε, θυμώνουν και χαζεύουν τους γύρω τους. Και όταν πιέζονται, παίζουν. Κοροϊδεύουν το χρόνο που τους έχει κοροϊδέψει παραμένοντας καθισμένοι στις καρέκλες του ζαχαροπλαστείου ή σκεπτόμενοι να φύγουν. Δε μπορεί αυτές οι δυο εναλλακτικές να είναι το ίδιο. Ίσως είναι η τελευταία τους ευκαιρία να συνεννοηθούν. Θα προλάβουν μέχρι ο σερβιτόρος να φέρει τη σοκολατίνα;
More Info: εδώ
______________________
«Closer», Θέατρο Αριστοτέλειον
Ο Δημήτρης Αγιοπετρίτης – Μπογδάνος σκηνοθετεί το Closer, το πολυβραβευμένο έργο του Πάτρικ Μάρμπερ (βραβεία Τόνυ και Ολίβιε), που μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο από τον Μάικ Νίκολς το 1994, γνωρίζοντας παγκόσμια επιτυχία. Τους τέσσερις ρόλους ερμηνεύουν οι Μιχάλης Λεβεντογιάννης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Ναταλία Σουίφτ και Σπύρος Σταμούλης. Η Άννα, ο Λάρι, ο Νταν και η Άλις δείχνουν ανοιχτοί να έρθουν κοντά, πλησιάζοντας ο ένας τον άλλον ασφυκτικά, αχόρταγα, χωρίς καμία αναστολή. Μοιραία, μέσω του πλησιάσματος της σάρκας, θα ενσαρκωθεί και το αιώνιο παράδοξο του έρωτα: όσο πιο κοντά θα πλησιάζουν ο ένας τον άλλον, τόσο πιο έντονα θα βιώνουν τις παγίδες, τα ρίσκα, τα συναισθηματικά κενά, τα αδιέξοδα, τις ματαιώσεις και το βαθύ ανικανοποίητο τού μαζί. Ο πόθος, η έλξη, η σεξουαλική ορμή, ο εθισμός, τα σκοτεινά πάθη, οι ανασφάλειες, η περηφάνεια, η ζήλια, η απόγνωση, η προδοσία, η προσποίηση, η εκδίκηση – τίποτα δεν θα μείνει ανέγγιχτο σε αυτό το αιχμηρό ερωτικό τετράγωνο, που παραμένει διαρκώς και με τις τέσσερις πλευρές ανοιχτές.
More Info: εδώ
______________________
«Ο μακαρίτης Ματία Πασκάλ», Θέατρο Τ
Γεννημένος και μεγαλωμένος σε μια επαρχιακή πόλη της Ιταλίας, ο Ματία Πασκάλ ζει ανέμελα και ανεύθυνα μέχρι τη στιγμή που η οικογένειά του οδηγείται στην οικονομική καταστροφή και ο ίδιος αναγκάζεται να κάνει έναν γάμο συμφέροντος για να σωθεί. Έχοντας χάσει την περιουσία του, τον σεβασμό της τοπικής κοινωνίας και τις νεογέννητες κόρες του, αναζητά έναν τρόπο για να ξεφύγει από τον εαυτό του και τη μίζερη ζωή του. Και χάρη στην τύχη και μια μοιραία σύμπτωση, τα καταφέρνει: αλλάζει όνομα, εφευρίσκει ένα φανταστικό παρελθόν και κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Μπορεί, όμως, ένα ψεύτικο «εγώ» να δώσει σε έναν άνθρωπο την ελευθερία του;
More Info: εδώ
______________________
«Το κορίτσι μου», Θέατρο Αμαλία
Ένας μονόλογος με τον Γιώργο Παράσχο βασισμένος σε αληθινή ιστορία που μιλάει για την ανθρώπινη ύπαρξη και την ισορροπία ανάμεσα στην αγάπη και την εξάρτηση με στόχο την επιβίωση. Το κείμενο της παράστασης που βασίζεται σε αληθινή ιστορία έγραψε ο Γιώργος Παράσχος σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο Χρήστο Κωνσταντίνου που υπογράφει και την σκηνοθεσία μαζί με τον Γιώργο Ασλανίδη. Τέλος όπως λέει και ο ήρωας του έργου η ζωή μας κάνει να υποφέρουμε για να μάθουμε επιβιώνουμε. Στην νέα του αυτή παράσταση “Το κορίτσι μου” συμμετέχουν μέσω voice over οι: Βίβιαν Κοντομάρη, Πέτρος Ξεκούκης, Ελένη Προκοπίου, Έφη Παπαθεοδώρου & Ελένη Πύρρου.
More Info: εδώ
______________________
«Μηχανή Κάφκα», Goethe-Institut Thessaloniki
Το κορυφαίο όσο και επίκαιρο έργο του Κάφκα γράφτηκε στην καρδιά του Α’ Παγκοσμίου πολέμου και καταγγέλλει την πιο στυγνή μορφή βίας που έχουμε γνωρίσει έως σήμερα στη λογοτεχνία. Μια παράσταση – θέαμα που πατάει πάνω στο θέμα της ανθρωποφαγίας και αποπειράται να καταδείξει εκείνον που παρακολουθεί τη βία από την τηλεόραση στο σαλόνι του, τρώγοντας pop corn, ως ηδονοβλεψία της βίας. Η Ομάδα Θέατρο Πρόταση παρουσιάζει την παράσταση «Μηχανή Κάφκα» στον ιδιαίτερο χώρο του Γερμανικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης- Goethe-Institut Thessaloniki, στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού project, με τίτλο «Kafka-Jahr / Έτος Kafka».
More Info: εδώ