4+1 φορές που η αρχιτεκτονική ένωσε μοναδικά παρελθόν με παρόν.
Είναι γνωστό πως όλη η Αθήνα είναι γεμάτη από αρχιτεκτονικά ‘διαμάντια’, όμως τα περισσότερα είναι αναμφισβήτητα συγκεντρωμένα στο κέντρο της. Το Σύνταγμα, το Κολωνάκι, η περιοχή του Χίλτον, και τα Εξάρχεια είναι μερικές από της περιοχές που βρίθουν πανέμορφων νεοκλασικών που τις μετατρέπουν σε υπαίθρια μουσεία!
Ιδίως στο Κολωνάκι βρίσκει κανείς τόσα πολλά νεοκλασικά, που σχεδόν μοιάζουν να είναι περισσότερα και από τα σύγχρονα κτίρια. Από το all-day bar Μαντζάρου 3 και το γυμναστήριο Alterlife, μέχρι το εστιατόριο Philos και το ξενοδοχείο Monsieur Didot που ήταν άλλοτε σπίτι που φιλοξένησε τον John Lennon και τη Yoko Ono, υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που στεγάζονται σε εντυπωσιακά νεοκλασικά κτίρια.
Τα νεοκλασικά του κέντρου δεν έχουν, όμως, χρησιμοποιηθεί μόνο για να στεγάσουν σύγχρονες επιχειρήσεις, αλλά και μουσεία, πρεσβείες, ιστορικά ξενοδοχεία, και υπουργεία.
Πάμε να δούμε μερικά παραδείγματα εμβληματικών νεοκλασικών που πάντρεψαν το παρελθόν με το παρόν, αποδεικνύοντας ότι η ιστορία και η τέχνη παραμένουν διαχρονικές!
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Βασιλίσσης Σοφίας 31 και Ηροδότου) στεγάζεται σε ένα γωνιακό νεοκλασικό κτίριο, το οποίο ήταν άλλοτε η κατοικία του Όθωνα Σταθάτου.
Γνωστό και ως Μέγαρο Σταθάτου, το επιβλητικό νεοκλασικό με τα χαρακτηριστικά αγάλματα στη οροφή χτίστηκε το 1895 από τον Ερνέστο Τσίλλερ, όπως και πολλά ακόμα νεοκλασικά της Αθήνας. Από το 1991, στεγάζει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και συνδέεται εσωτερικά με το κυρίως κτίριο του μουσείου που βρίσκεται στην οδό Νεοφύτου Δούκα 4.
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης φιλοξενεί μόνιμες συλλογές με χιλιάδες εκθέματα αρχαίας ελληνικής, κυκλαδικής και κυπριακής τέχνης, καθώς και περιοδικές εκθέσεις που επικεντρώνονται στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη.
Μεγάλη Βρετανία
Αναμφισβήτητα το πιο εμβληματικό ξενοδοχείο του αθηναϊκού κέντρου, η Μεγάλη Βρετανία (Grande Bretagne) έχει, όπως μπορεί εύκολα να φανταστεί κανείς, πλούσια ιστορία.
Χτίστηκε το 1842 από τον αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν για τον Αντώνιο Δημητρίου, πριν στεγάσει το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία το 1874. Τότε ξεκινάει και η πασπαλισμένη με χρυσόσκονη ιστορία του διάσημου ξενοδοχείου που έχει φιλοξενήσει πληθώρα διεθνών προσωπικοτήτων και celebrities, όπως η Elizabeth Taylor, η Sophia Loren, ο Winston Churchill, και ο Αριστοτέλης Ωνάσης.
Όσο για τα exclusive πάρτι και δεξιώσεις που έχουν διοργανωθεί στη Μεγάλη Βρετανία τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν μείνει στην ιστορία για την πολυτέλεια και τη λάμψη τους!
Trivia: Το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία ήταν ένα από τα πρώτα κτίρια που ηλεκτροδοτήθηκαν στην Αθήνα το 1888.
Μουσείο Μπενάκη
Το Μουσείο Μπενάκη (Βασιλίσσης Σοφίας και Κουμπάρη 1) στεγάζεται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό απέναντι από τον Εθνικό Κήπο. Χτίστηκε περίπου το 1860 και χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως κατοικία του Π. Χαροκόπου, πριν αγοραστεί το 1910 από τον πολιτικό Εμμανουήλ Μπενάκη. Ο νέος του ιδιοκτήτης ανέλαβε να ανανεώσει την αρχιτεκτονική του κτίσματος με βάση τα σχέδια του Α. Μεταξά, δίνοντάς του έτσι τη σημερινή του μορφή.
Μετά το θάνατο του Εμμανουήλ Μπενάκη, ο γιός του Αντώνιος αποφάσισε να το δωρίσει στο κράτος, το οποίο το μετέτρεψε σε μουσείο χρησιμοποιώντας ως ‘μαγιά’ την αρχική συλλογή της οικογένειας. Σήμερα, στο Μουσείο Μπενάκη φιλοξενούνται χιλιάδες εκθέματα από όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας και τέχνης, αποδεικνύοντας ότι παρελθόν και παρόν είναι αλληλένδετα.
Υπουργείο Εξωτερικών
Το εμβληματικό κατάλευκο νεοκλασικό στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας 5 και Ζαλοκώστα, το οποίο στεγάζει το Υπουργείο Εξωτερικών, έχει μακρά ιστορία. Το Μέγαρο Ανδρέα Συγγρου, όπως ήταν γνωστό, χτίστηκε το 1873 ως κατοικία του Ανδρέα Συγγρού με βάση τα σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ.
Τα αρχικά σχέδια τροποποιήθηκαν, ώστε να περιλαμβάνουν επιπλέον πτέρυγες και άλλες προσθήκες, με αποτέλεσμα η κατασκευή και η διακόσμηση του κτιρίου να είναι τελικά εξαιρετικά δαπανηρή. Το αποτέλεσμα, όμως, δικαιώνει, καθώς το εντυπωσιακό αυτό νεοκλασικό αποπνέει μεγαλείο από μια άλλη εποχή!
Μετά το θάνατό της, η σύζυγος του Ανδρέα Συγγρού, Ιφιγένεια Μαυροκορδάτου-Συγγρού, παραχώρησε το κτίριο στο κράτος, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για να στεγάσει το Υπουργείο Εξωτερικών. ‘Ετσι, αποτελεί σήμερα ένα από τα κτίρια που έχουν ξαναζωντανέψει στο κέντρο της Αθήνας.
Trivia: Το Υπουργείο Πολιτισμού κήρυξε το κτίριο προστατευόμενο έργο τέχνης το 1976.
Νομισματικό Μουσείο
Το πιο όμορφο νεοκλασικό κτίριο της Αθήνας σύμφωνα με πολλούς, το Νομισματικό Μουσείο στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 12 ήταν άλλοτε γνωστό ως Ιλίου Μέλαθρον.
Το Ιλίου Μέλαθρον σχεδιάστηκε από τον Ερνέστο Τσίλλερ για τον φίλο του και αρχαιολόγο Ερρίκο Σλήμαν, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1875, καθώς είχε ερωτευτεί μία ελληνίδα, τη Σοφία. Με μόνες επιθυμίες από την πλευρά του Σλήμαν το κτίριο να διαθέτει μια μεγάλη μαρμάρινη σκάλα που να οδηγεί στο πάνω πάτωμα και μια ταράτσα, ο Τσίλλερ δημιούργησε αυτό το αρχιτεκτονικό αριστούργημα, το οποίο σήμερα στεγάζει το Νομισματικό Μουσείο!