Skip to content

3+1 Παραστάσεις των 50ων Δημητρίων που δεν πρέπει να χάσεις!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Πνοή δροσιάς, μετά τη θεατρική ξηρασία του καλοκαιριού, τα φετινά Δημήτρια. Οι επιλογές είναι πολλές και αξιοσημείωτες. Ωστόσο, στο “φεστιβάλ του μέλλοντος”, 4 είναι οι παραστάσεις, για τις οποίες πρέπει να αγοράσεις το εισιτήριό σου, τώρα!

Αίματα”
28-29/9/15
21:00
Θέατρο Αυλαία

Από την Αργυρώ Χιώτη και την ομάδα «VASISTAS»

Γραμμένο με τη μορφή επιστολογραφίας και διανθισμένο με χιούμορ, παραδοξότητες, παρανοϊκές ομιλίες πολιτικών και ονειροφαντασίες απλών θνητών, το έργο του Ευθύμη Φιλίππου, μεταμορφώνεται, με τη σκηνοθεσία της Αργυρώς Χιώτη, σε ένα πανκ ορατόριο, έμπλεο υπερρεαλισμού και κωμικής ευστροφίας. Για τα «Αίματα», διαμορφώνει τη σκηνή σε ρινγκ, εντός του οποίου ενορχηστρώνει τις «κινούμενες εικόνες» μιας παράλογης παράστασης-συναυλίας: ενός ορατορίου σωμάτων και συναισθημάτων, ξέφρενων φαντασιώσεων και αποκαλυπτικών παραδοχών. Τα πρόσωπα της αλληλογραφίας ζωντανεύουν και μας προσκαλούν να γίνουμε μάρτυρες της πραγματικότητάς τους. Κάπως έτσι, το έργο γίνεται ένα μακροσκελές ερωτικό τραγούδι για την Ελλάδα της δεκαετίας του ’90, για τα προσωπικά και συλλογικά τραύματα και, εν τέλει, για το παράλογο του να ζεις σε έναν κόσμο στοιχειωμένο από τις ανοιχτές πληγές και τα ζωτικά ψεύδη.

Πληροφοριες:
Κείμενο: Ευθύμης Φιλίππου
Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:  Γιώργος Γάλλος, Ευθύμης Θέου, Ελένη Βεργέτη, Εύη Σαουλίδου, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Αντώνης Αντωνόπουλος, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη
Μουσική: Jan Van de Engel
Σκηνικός χώρος: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Καλλιτεχνική συνεργάτης: Ariane Labed
Σύμβουλος Δραματουργίας: Χριστιάνα Γαλανοπούλου
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Δάφνη Κούτρα, Ματίνα Περγιουδάκη
Βοηθός Σκηνογράφου: Δάφνη Κούτρα

Παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση
Διάρκεια παράστασης: 75’ χωρίς διάλειμμα.
Τιμές εισιτηρίων: 13€, 10€ (φοιτητές)

“Ντυμένοι / Γυμνοί”

02-04/10/2015
21:00
Σφαγεία 

Από τον Κωνσταντίνο Ρήγο και το Χοροθέατρο «Οκτάνα»

Στο έργο «Dressed Undressed», πρωταγωνιστές είναι δυο άντρες χωρίς ταυτότητα, ντυμένοι με ρούχα της σύγχρονης καθημερινότητας. Στην εξέλιξη της δράσης θα τα απεκδυθούν, ηθελημένα ή αθέλητα, για να παραμείνουν δυο σώματα γυμνά, μέσα σε ένα χώρο καθορισμένο, από τον οποίο είναι αδύνατο να ξεφύγουν. Ο χώρος, άδειος από αντικείμενα, τονίζει την ερημιά που περικυκλώνει τα πρόσωπα και που κάνει οδυνηρή την υποχρεωτική συνύπαρξή τους.

Οι δύο ερμηνευτές, Τάσος Καραχάλιος και Γιάννης Νικολαΐδης, ως απόγονοι του Κάιν και του Άβελ και κληρονόμοι του προπατορικού αμαρτήματος, αγωνίζονται να κατοχυρώσουν την ύπαρξή τους, σε ένα σύμπαν που δε χωράει και τους δυο. Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης Κωνσταντίνος Ρήγος δίνει ξανά τροφή για σκέψη, με μια παράσταση που λειτουργεί ως εσωτερική αναζήτηση και περιπλάνηση στο άγνωστο σύμπαν, που κρύβεται μέσα μας.

Πληροφορίες:
Δημιουργία, Χορογραφία, Σκηνικό: Κωνσταντίνος Ρήγος
Ερμηνεύουν: Τάσος Καραχάλιος, Γιάννης Νικολαΐδης
Δραματουργία: Ξένια Αηδονοπούλου
Διεύθυνση και εκτέλεση Παραγωγής: Άγγελος Παναγόπουλος

Παραγωγή: Χοροθέατρο Οκτάνα / 50α Δημήτρια
Τιμές εισιτηρίων:  Προπώληση 12€, 10€ (νεανικό), Ταμείο 14€
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η παράσταση είναι κατάλληλη για άνω των 18 ετών.

olymp

Mount Olympus – To glorify the cult of tragedy

10/10/15
19:00
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 

Μια 24ωρη performance του Jan Fabre

Το «Mount Olympus / 24h: Η αποθέωση της κουλτούρας της τραγωδίας» είναι, χωρίς αμφιβολία, το πλέον προ(σ)κλητικό, όσο και φιλόδοξο, project του Jan Fabre, όπου συναθροίζονται όλα εκείνα τα στοιχεία, που τον έκαναν παγκόσμια καλλιτεχνική είδηση.

Το μνημειακών διαστάσεων project του αναμετράται με το χρόνο. 24 ώρες είναι μια συγκεκριμένη μονάδα χρόνου: μία μέρα και μία νύχτα. Είναι επίσης μια απλή μονάδα δράσης: όλες οι δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα μέσα σε 24 ώρες – εργασία, φαγητό, ανάπαυση, ύπνος, έρωτας, συζήτηση, διαφωνία, αποπλάνηση, απόλαυση, ικανοποίηση αναγκών, έγνοια, θυμός. Ένα 24ωρο είναι, τέλος, μια συγκεκριμένη μονάδα χώρου: η σκηνή, ο σκοτεινός καθρέφτης του κόσμου, αυτός ο σκοτεινός χώρος μέσα στον οποίο η φαντασία λάμπει πρόσκαιρα, για να σβήσει σταδιακά.

Ο Jan Fabre διευρύνει το χρόνο, τον αφήνει να τρέξει γρηγορότερα, άλλοτε πιο αργά, πιο τρελά. Καταργεί τις γραμμικότητες. Μια τον κουρδίζει, μια τον ξεκουρδίζει, σαν ωρολογοποιός που ρυθμίζει το ξυπνητήρι των αισθήσεων και παραισθήσεών μας. Κι όλα τούτα, συμπυκνωμένα σε ένα μακρόσυρτο και συνάμα απόλυτα θνησιγενές «εδώ και τώρα», που είναι η πεμπτουσία της θεατρικής πράξης και πρόσληψης.

Πληροφορίες:
Performers: Lore Borremans, Katrien Bruyneel, Annabelle Chambon, Cédric Charron, Renée Copraij, Anny Czupper, Els Deceukelier, Barbara De Coninck, Piet Defrancq, Mélissa Guérin, Stella Höttler, Sven Jakir, Ivana Jozic, Marina Kaptijn, Gustav Koenigs, Sarah Lutz, Moreno Perna, Gilles Polet, Pietro Quadrino, Antony Rizzi, Matteo Sedda, Merel Severs, Kasper Vandenberghe, Lies Vandewege, Andrew Van Ostade, Marc Moon Van Overmeir, Fabienne Vegt
Σύλληψη, σκηνοθεσία: Jan Fabre
Χορογραφία: Jan Fabre
Κείμενο: Jeroen Olyslaegers, Jan Fabre
Μουσική: Dag Taeldeman
Δραματουργία: Miet Martens
Βοηθός σκηνοθέτη: Floria Lomme
Scent concept / olfactory artist: Peter De Cupere
Φωτογράφος σκηνής: Phil Griffin
Σχεδιασμός φωτισμού: Jan Fabre, Helmut Van Den Meersschaut
Κοστούμια: Jan Fabre, Kasia Mielczarek
Φωτογραφία & webcontent: Sam De Mol
Συνεργαζόμενοι δραματουργοί: Hans-Thies Lehmann, Luk Van Den Dries, Freddy Decreus

Οργάνωση παραγωγής: Sebastiaan Peeters
Τιμές εισιτηρίων: 30€ (24 ώρες), 20€ (16 ώρες), 15€ (8 ώρες). Φοιτητικά: 15€ (24 ώρες), 10€ (16 και 8 ώρες)
ΠΡΟΣΟΧΗ: Κατάλληλο για θεατές άνω των 18 ετών. 

mia mera

“Μια μέρα, όπως κάθε μέρα, σε ένα διαμέρισμα από τα χιλιάδες διαμερίσματα της Αθήνας, αυτά με τα κουφώματα ασφαλείας και τους βολικούς καναπέδες τους, σε κατάσταση αμόκ. Ή η ανουσιότητα του να ζεις.

14-15/10/2015
21:00
Δημοτικό Θέατρο Άνετον 

Της Λένας Κιτσοπούλου

Οι εκατοντάδες ιστορίες ασημαντότητας των βίων μας παράγουν μια τολμηρή εκδοχή της πλήξης, της αναισθησίας, του αφασικού τίποτα και του ανερμάτιστου που μας περιλούζει.

Υπαρξιακά αδιέξοδα, που εντέχνως χρησιμοποιούν τη βωμολοχία, την ειρωνεία και τον κυνισμό, ως «τρόπο έκφρασης», αλλά και «επικοινωνίας», ηθοποιοί που δεν ξέρεις αν ερμηνεύουν το ρόλο τους ή τον εαυτό τους, απουσίες νοήματος, αλλά και μυρωδιά «απάτης», που αφήνεται να αιωρείται για το αν αυτό που παρακολουθούμε είναι καλοδουλεμένο «μη σενάριο» ή αυτοσχεδιασμός στα όρια της προβοκατόρικης κοροϊδίας, συνθέτουν ένα έργο που θα συζητηθεί, αλλά και θα προκαλέσει!

Πληροφορίες
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου
Ερμηνεύουν: Γ. Κότσιφας, Λ. Κιτσοπούλου
Σκην.-κοστ.: Ν. Λάτση

Τιμές εισιτηρίων: 12€, 10€ (μειωμένο)

AUTHOR

Έλενα Χαραλαμπίδου

Ξεκίνησε να βλέπει θέατρο, σε όχι και τόσο μικρή ηλικία, αλλά της άρεσε κι ένα βράδυ, που είχε πιει μερικά τζιν παραπάνω, ένας φίλος την ρώτησε γιατί δεν γράφει όλα αυτά που σχολιάζει μετά από κάθε παράσταση.

Loading...
Αυτό είναι το Trailer του νέου ντοκιμαντέρ που φτιάχνει το BBC για τους Daft Punk!
Τον Νοέμβριο η Zola Jesus στην Αθήνα