Skip to content

2o Parthenώn Film Festival | Σινεμά στο χωριό!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

4Το Parthenώn Film Festival – Σινεμά στο χωριό, ο νέος κινηματογραφικός θεσμός του καλοκαιριού, επανέρχεται ανανεωμένο για 2η συνεχή χρονιά στον πανέμορφο διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό του Παρθενώνα, στη Χαλκιδική!

To Parthenώn Film Festival – Σινεμά στο χωριό είναι ένα τριήμερο κινηματογραφικό φεστιβάλ, που εγκαινιάστηκε πέρυσι το καλοκαίρι. Μετά την επιτυχημένη πρώτη διεξαγωγή του, επιστρέφει για δεύτερη συνεχή χρονιά από τις 8 έως τις 10 Ιουλίου 2016, στον παραδοσιακό οικισμό του Παρθενώνα, στη Σιθωνία Χαλκιδικής, μόλις 5 χλμ. από το Νέο Μαρμαρά, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η γραφική, πέτρινη πλατεία του χωριού, μπροστά στο παλιό δημοτικό σχολείο, μετατρέπεται για τρεις ημέρες σε μία υπαίθρια αίθουσα προβολής και συστήνει στο κοινό μερικούς από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της 7ης τέχνης.

Στο φετινό κυρίως πρόγραμμα περιλαμβάνονται δύο εμβληματικές ταινίες του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, ο «Κλέφτης Ποδηλάτων» του Βιτόριο ντε Σίκα και η «Σύντομη Συνάντηση» του Ντέιβιντ Λιν, όπως και η κλασική κωμωδία του αμερικάνικου σινεμά, «Το Πάρτυ» του Μπλέικ Έντουαρντς.

1Το φεστιβάλ στηρίζει τη νέα γενιά Ελλήνων δημιουργών φιλοξενώντας δύο βραβευμένες ταινίες μικρού μήκους, το «Dream Toy» του Χρήστου Χουλιάρα και τη «Βαλσαμωμένη Γιαγιά» της Έφης Παππά, ενώ ως ειδική προβολή για τη λήξη του 2ου Parthenώn Film Festival – Σινεμά στο χωριό επιλέχθηκε το γαλλικό φιλμ επιστημονικής φαντασίας «La Jetée» του Chris Marker.

Στόχος του φεστιβάλ είναι αφενός να αναδείξει την τέχνη του κινηματογράφου στην περιοχή, δίνοντας τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθήσει αριστουργήματα του παγκόσμιου σινεμά σε μία μοναδική τοποθεσία ιδιαίτερου κάλλους, και αφετέρου να ενισχύσει την προώθηση του Παρθενώνα και της ευρύτερης περιοχής ως προορισμού, μέσω μιας θετικής βιωματικής εμπειρίας των επισκεπτών.

Παράλληλες δράσεις

Το Parthenώn Film Festival – Σινεμά στο χωριό εμπλουτίζεται με παράλληλες πολιτιστικές δράσεις. Κατά το τριήμερο του φεστιβάλ και σε συνεργασία με το  Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας θα παρουσιαστεί το εικαστικό project Παράθυρα / Ερείπια. Πρόκειται για μια εικαστική έκθεση με έργα των σπουδαστών του Εικαστικού Εργαστηρίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε εγκαταλειμμένα κτίρια του Παρθενώνα, γύρω από την πλατεία του χωριού. Θέμα των έργων είναι η μετανάστευση.

Λίγα λόγια για τον Παρθενώνα

Μόλις 5χλμ από το Νέο Μαρμαρά, ο Παρθενώνας είναι ένας παραδοσιακός οικισμός χτισμένος σε υψόμετρο 350 μέτρων, με πλούσια παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Οι κάτοικοι του άρχισαν σταδιακά να εγκαταλείπουν τον οικισμό τη δεκαετία του ’70 για να εγκατασταθούν στο γειτονικό Νέο Μαρμαρά, που προσέφερε περισσότερες δυνατότητες απασχόλησης. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ο Παρθενώνας εμφανίζεται πλήρως εγκαταλειμμένος. Τα επόμενα χρόνια τα περισσότερα κτίσματα του οικισμού αναστηλώνονται και αναπαλαιώνονται, δίνοντας νέα ζωή στον τόπο.

2

Το 1985 ιδρύεται από πρώην κατοίκους του χωριού ο πολιτιστικός σύλλογος “Ο Παρθενών”, που συμβάλλει στην ανάδειξη και προστασία του παραδοσιακού χαρακτήρα του οικισμού και τη διοργάνωση πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων. Ο Παρθενώνας σήμερα έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός και διαθέτει σύγχρονες υποδομές φιλοξενίας.

Την αφίσα του 2ου Parthenώn Film Festival – Σινεμά στο χωριό σχεδίασαν και επιμελήθηκαν οι Frank Moth.

Παρθενώνας Χαλκιδικής
8 – 10 Ιουλίου 2016
Είσοδος Ελεύθερη

Πρόγραμμα & Ώρες Προβολών

Παρασκευή 8 Ιουλίου
21.30 | Dream Toy (2015) του Χρήστου Χουλιάρα (μικρού μήκους)
21.45 | Κλέφτης Ποδηλάτων (1948) του Vittorio De Sica

Σάββατο 9 Ιουλίου
21.30 | Η Βαλσαμωμένη Γιαγιά (2014) της Έφης Παππά (μικρού μήκους)
21.45 | Το Πάρτυ (1968) του Blake Edwards

Κυριακή 10 Ιουλίου
21.30 | La Jetée (1962) του Chris Marker
22.00 | Σύντομη Συνάντηση (1945) του David Lean

Για περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα και τη σελίδα στο Facebook:
http://parthenonfilmfestival.tumblr.com
https://www.facebook.com/parthenonfilmfestival

Πρόσβαση – Διαμονή
Η πρόσβαση στον Παρθενώνα γίνεται οδικώς μέσω της επαρχιακής οδού Νέου Μαρμαρά – Παρθενώνα. Δεν υπάρχει συγκοινωνία. Μπορείτε να πάρετε ταξί από το Νέο Μαρμαρά (πιάτσα ταξί στο κέντρο του Ν. Μαρμαρά – πλατεία Παράσχου).

Για τη διαμονή σας μπορείτε να επιλέξετε το Νέο Μαρμαρά ή τον Παρθενώνα.

Περισσότερες πληροφορίες για το χωριό και προτάσεις διαμονής στον Παρθενώνα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα parthenonas.org

Gr xoris Onasi

Loading...
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη μεγαλύτερη μουσική γιορτή του καλοκαιριού!
Τhe Cocktail Project | Μια όαση με κοκτέιλ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης!