Skip to content

10 Μουσικά Ντοκιμαντέρ που αξίζει να δεις!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Κείμενο: Αιμιλία Θεολόγη

Τι καλύτερο από το πάντρεμα της μουσικής, με τον κινηματογράφο; Για ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, μέσα από τη μουσική; Γιατί η μουσική είναι από μόνη της μια χρονομηχανή, που μπορεί να σε μεταφέρει απευθείας σε μέρη και εποχές, με τις οποίες την έχεις συνδυάσει. Έτσι, λοιπόν, και τα μουσικά ντοκιμαντέρ είναι μια ευκαιρία να πάμε πίσω στο χρόνο και να μάθουμε την ιστορία μεγάλων μουσικών και επιτέλους, να καταλάβουμε ποια ήταν η αφορμή για τη δημιουργία τραγουδιών, τα οποία, ίσως πολλοί από εμάς, τα έχουμε συνδυάσει με συγκεκριμένες στιγμές της ζωής μας.

To In-Edit Festival λοιπόν, είναι εδώ γι’αυτό το λόγο. Επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, ένα χρόνο μετά την τελευταία φορά, για να μας φέρει στη μνήμη όλες αυτή τη μουσική, μέσα από τις εικόνες της έβδομης τέχνης. Εμείς, με αφορμή αυτό, διαλέξαμε 10 από τα αγαπημένα μας ντοκιμαντέρ και το καλύτερο είναι, πως κάποια από αυτά, θα έχετε την ευκαιρία να τα δείτε και στο φετινό In-Edit Festival!

 

1) Punk: Attitude (2005)        

Περιλαμβάνει πλούσιο υλικό, από τις συναυλίες των Ramones, Blondie, Television, Suicide, καθώς και πολλούς άλλους. Ο Don Letts έχει δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο μπορεί να παρακολουθήσει ο καθένας. Ειδικά, αν έχετε κανένα φίλο, που φοράει μπλουζάκι Ramones, χωρίς να έχει ιδέα ποιοι είναι, βάλτε τον να το δει, για να μη γίνεται πλέον ρεζίλι.


 2) Searching For Sugar Man (2012)

Η ταινία αυτή δεν περιγράφει, απλά σαν καλλιτέχνη, τον Sixto Rodriguez, αλλά ρίχνει φως στην ύπαρξη ενός ανθρώπου, που επειδή και μόνο αγνοούνταν, φήμες άρχισαν να τον κυνηγούν, χωρίς ο ίδιος ποτέ να γνωρίζει τι συμβαίνει για εκείνον. Ο Sixto έχει κυκλοφορήσει δύο από τα καλύτερα άλμπουμ στην ιστορία του ροκ εν ρολ και θεωρείται το σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς Νοτιοαφρικανών. Απολαύστε τον.


3) Feast Of Friends (1970)

Οι ίδιοι οι Doors καταγράφουν το ταξίδι τους, κατά τη διάρκεια μια περιοδείας το καλοκαίρι του 1968, στη Β. Αμερική. Αν και δεν πρόκειται για μία ολοκληρωμένη ταινία, τα μέλη του συγκροτήματος, με ερασιτεχνικό τρόπο, έχουν καταγράψει εικόνες από τις συναυλίες τους και τον προσωπικό τους χώρο, εναλλάσσοντας στιγμές συγκινητικές, με χιούμορ και ευαισθησία.

Προβολή: Τρίτη 28/4, 23.15


4) The Case of the Τhree Sided Dream (2014)

Ο Rahsaan Ronald Kirk ήταν μία πολυδιάστατη προσωπικότητα, που παρά την τύφλωσή του σε νεαρή ηλικία, έγραψε τη δική του ιστορία στην jazz μουσική. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει τη ζωή του βιρτουόζου σαξοφωνίστα, ο οποίος με ενέργεια και αποφασιστικότητα, αφιερώθηκε στην αναζήτηση και σύνθεση νέων ήχων. Όπως είπε και ο σκηνοθέτης Adam Kahan: “Τα όνειρα για τον Rahsaan, ήταν πολύ σημαντικά. Πίστευε σε αυτά και τα είχε οδηγό στη ζωή του.”

Προβολη: Σάββατο 25/4, 17.00 και Τρίτη 28/4, 17.45


5) Twent Feet From Stardom (2012)

Ο σκηνοθέτης Morgan Neville φωτίζει την άγνωστη, αλλά αληθινή ιστορία των δεύτερων φωνών, που βρίσκονται στο φόντο μεγάλων θρύλων της μουσικής. Πολλές από αυτές, είναι εξαιρετικές καλλιτέχνιδες, αλλά δεν είναι διάσημες. Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει εξαιρετικές συνεντεύξεις με τον Bruce Springsteen, Stevie Wonder, Mick Jagger και Sting.


6) The Who’s Tommy, The Amazing Journey (1993)

Το ντοκιμαντέρ αυτό προβάλλει, με λεπτομέρειες, την ιστορία της rock όπερας ”Tommy”, που έβγαλαν οι Who, μέσα από συνεντεύξεις και αρχειακό υλικό. Μιλά για το συγκρότημα ο Elton John, ο Phil Collins, καθώς και άλλοι, που πήραν μέρος στην όπερα.


7) Charles Bradley: Soul of America (2012)

Η ταινία αυτή αποτυπώνει την εκπληκτική πορεία του 62χρονου φιλόδοξου τραγουδιστή της soul, ο οποίος με το πρώτο άλμπουμ, εκτινάχθηκε από τη σκληρότητα, τις καταχρήσεις, τη βία και την εγκατάλειψη των εργατικών κατοικιών του Bushwick, στο τοπ-50 των καλύτερων δίσκων του περιοδικού Rolling Stone, για το 2011.


 8) No Distance Left To Run (2010)

Το φιλμ των Dylan Southern και Will Lovelace, που βγήκε το 2010, πήρε το όνομά του από ένα τραγούδι των Blur, που είχε κυκλοφορήσει το 1999. Εκτός από εικόνες από την περιοδεία-reunion της βρετανικής ροκ μπάντας το 2009, το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει πλούσιο ανέκδοτο υλικό και συνεντεύξεις.


 9) DiG! (2004)

Δύο αμερικάνικες ροκ μπάντες: οι Brian Jonestown Massacre και οι Dandy Warhols. Η σκηνοθέτης Ondi Timoner ακολουθεί τα συγκροτήματα, για 7 ολόκληρα χρόνια, και καταγράφει την καθημερινότητα, τους καβγάδες, τα live, τις παρανομίες, τις καταχρήσεις και γενικά, όλα όσα της εξομολογούνται στην κάμερα. Μέσα σε 100 λεπτά, συνοψίζει στα αλήθεια, τι σημαίνει ροκ ζωή και πως αυτή συγκρούεται με τη ροκ καριέρα.

10) AC/DC: Let There Be Rock (1980)

O Eric Dionysius και ο Eric Mistler, το 1979, κινηματογράφησαν ζωντανά συναυλίες των AC/DC, που μεσουρανούσαν εκείνη την περίοδο. Δημιούργησαν έτσι, ένα πολύ ωραίο ντοκιμαντέρ, για την πορεία του σπουδαίου αυστραλιανού ροκ συγκροτήματος. Στην ταινία θα δείτε να μιλάει και ο Bon Scott, ο οποίος δεν πρόλαβε να την δει, μιας και πέθανε δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων.

 

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Beater Tapes | Eltron John
Ακούμε ένα νέο κομμάτι από τους Florence & The Machine!