10 μουσικές ταινίες που άφησαν εποχή!
Κείμενο: Αιμιλία Θεολόγη
Μέσα από τα διάφορα αφιερώματα που έχουμε κάνει κατά καιρούς, δε θα μπορούσε να λείψει φυσικά η κατηγορία των Μουσικών Ταινιών. Εμείς συγκεντρώσαμε για εσάς, όσες μας έχουν κάνει περισσότερο εντύπωση και σας τις παρουσιάζουμε. Πρόκειται για ταινίες, που αφορούν τόσο την καριέρα μουσικών καλλιτεχνών, όσο και πτυχές της προσωπικής τους ζωής.
1) Quadrophenia (1979)
Η ταινία αυτή, βασίζεται ουσιαστικά στην ροκ όπερα των Βρετανών «The Who», που κυκλοφόρησε το 1979 και πρόκειται για ένα πάντρεμα της ροκ μουσικής, με τη φινέτσα της όπερας. Περιγράφει τη ζωή της νεολαίας στο Brighton, επικεντρώνοντας τον κινηματογραφικό φακό σε δύο κουλτούρες της δεκαετίας του ’60, τους mod και τους rocker. Παρόλο που οι Who έγραψαν τα τραγούδια του ομώνυμου άλμπουμ το 1973, η ταινία τελικά κυκλοφόρησε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και γενικά, είχε συζητηθεί πάρα πολύ, γιατί τον ήρωα Ace Face, υποδύθηκε ο Sting.
2) 24 Hour Party People (2002)
Μεταφερόμαστε στο Manchester, μια πόλη, η οποία στη δεκαετία του 80’, μέσα από τα μικρά μπαράκια της, γέννησε θρύλους, όπως οι Joy Division, οι New Order, οι James και οι Happy Mondays. Η ιστορία αυτών των συγκροτημάτων συνδέθηκε άρρηκτα με την πόλη αυτή, καθώς και με την δισκογραφική εταιρία «Factory Records». Παρακολουθούμε, λοιπόν, την ιστορία του Τόνι Γουίλσον, ο οποίος ίδρυσε τη δισκογραφική, προωθώντας πολύ σημαντικές μπάντες για τη μουσική, άνοιξε το κλαμπ «Χασιέντα», έναν ναό της πανκ και της ρέιβ μουσικής, για να εγκαταλείψει τελικά τα πάντα στις αρχές του ’90.
3) La Vie En Rose (2007)
Η Edith Piaf αποτελεί, αναμφισβήτητα, την πιο σημαντική παρουσία στην Γαλλική σκηνή των βαριετέ. Τραγούδια όπως το “La vie en rose” (1946) και το “Non, je ne regretted rien” (1960) εκτόξευσαν τη φήμη της και την κατέστησαν την πιο δημοφιλή Γαλλίδα τραγουδίστρια. Τη λαμπερή ζωή της διέκοψε, όμως, η κατάθλιψη, το αλκοόλ, ο εθισμός στην μορφίνη και τελικά, η ανίατη ασθένεια, με την οποία διαγνώστηκε. Το «Ζωή σαν τριαντάφυλλο» αποτελεί μια ταινία-ύμνο στην άνοδο και την πτώση της Πιαφ. Πολλά μπράβο, βέβαια, αξίζουν στην εκπληκτική Μαριόν Κοτιγιάρ, η οποία κατάφερε να αποσπάσει και το Όσκαρ Α’ Γυναίκειου Ρόλου, για την ερμηνεία της στην ταινία.
4) Walk The Line (2005)
Ο σκηνοθέτης James Mangold δημιούργησε μια ταινία, η οποία ακολουθεί τον αστέρα της κάντρι μουσικής, Johny Cash, από τα παιδικά του χρόνια, μέχρι το αποκορύφωμα στης καριέρας τους, στη μεγαλειώδη συναυλία, που πραγματοποιήθηκε το 1968, στις φυλακές Folsom. Μιλώντας για έναν καλλιτέχνη, ο οποίος άφησε πίσω του μια κληρονομιά για το τι σημαίνει μουσική, νιάτα και τέχνη, η ταινία εστιάζει κυρίως, στην ιστορία αγάπης του, με την τραγουδίστρια June Carter.
5) Almost Famous (2000)
Ο William Miller είναι ένας 15χρονος, ο οποίος αρθρογραφεί σε τοπικά περιοδικά, για θέματα σχετικά με τη μουσική. Ακολουθώντας το πάθος του για τη μουσική, καταφέρνει να τρυπώσει στα παρασκήνια μιας συναυλίας των «Stillwater», όπου τους γνωρίζει και τότε, του παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία. Το γνωστό περιοδικό “Rolling Stone” του αναθέτει να ακολουθήσει το συγκρότημα στην περιοδεία του, προκειμένου να γράψει ένα αφιέρωμα για τους Stillwater. Έτσι, λοιπόν, ο έφηβος έρχεται σε επαφή με την ταραχώδη ζωή της μπάντας και προσπαθεί μέσα από διάφορες καταστάσεις, να ενηλικιωθεί.
6) Ray (2004)
Ο Ray Charles ήταν Αφροαμερικάνος τζαζ μουσικός, τραγουδιστής και συνθέτης, ο οποίος σε ηλικία 6 ετών, έμεινε τυφλός, γεγονός που δεν τον εμπόδισε να γίνει ένα μεγάλο αστέρι της «μαύρης» μουσικής. Μάλιστα, το περιοδικό “Rolling Stone” τον κατέταξε δεύτερο στη λίστα, με τους 100 καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών. Η ταινία, βέβαια, επικεντρώνεται κυρίως σε σκοτεινές πλευρές της ζωής του, οι οποίες αφορούν πολλά προβλήματα που αντιμετώπιζε ο τραγουδιστής, τόσο με τις γυναίκες, αλλά κυρίως με τα ναρκωτικά.
7) The Doors (1991)
Ο Oliver Stone δημιούργησε μια ταινία, αφιερωμένη στον Jim Morisson και στο θρυλικό συγκρότημα «The Doors». Στο φιλμ παρακολουθούμε την έντονη ζωή του τραγουδιστή, ο οποίος, κατά τη γνώμη μου, δεν ήταν απλά ένας ροκ σταρ της εποχής του. Ήταν ένα παιδί με πολύ ταλέντο, αλλά ταυτόχρονα, με μία αυτοκαταστροφική φλόγα, η οποία των ωθούσε στα άκρα. Στην ταινία φαίνεται, άλλωστε, ξεκάθαρα ότι αυτό που τον γοήτευε, δεν ήταν να φτάσει στην κορυφή. Αυτό που τον γοήτευε, ήταν ο θάνατος. His only friend, the end. Είχε μια ζωή, γεμάτη γυναίκες, ποτά, ναρκωτικά και μουσική. Όλα, βέβαια, στον υπερθετικό βαθμό.
8) The Runaways (2010)
Οι «Runaways» ήταν ένα Αμερικάνικο γυναικείο πανκ/ροκ συγκρότημα, το οποίο εμφανίστηκε στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 70’. Τα μέλη του συγκροτήματος, βέβαια, είναι κυρίως γνωστά από την σόλο καριέρα τους, όπως η Lita Ford και φυσικά, η απόλυτη Joan Jett! Αν και από κινηματογραφικής άποψης, δεν είναι μια άρτια ταινία, είναι όμως γεμάτη σπουδαία κομμάτια της εποχής, περιοδείες, καταχρήσεις, καυγάδες και παθιασμένους fan. Αν δεν την έχετε δει, αξίζει σίγουρα, μιας και πρόκειται για ένα συγκρότημα, που άλλαξε τα δεδομένα στην ανδροκρατούμενη μέχρι τότε, ροκ σκηνη.
9) The Wall (1982)
Οι μνήμες, η παράνοια, η μουσική… η ταινία! Θα έλεγα πως το άλμπουμ των «Pink Floyd», “The Wall”, ήταν και είναι ένα από τα μεγάλα αριστουργήματα της μουσικής γενικότερα, ενώ θα είναι πάντα διαχρονικό. Με αυτό, οι «Pink Floyd» αναζητούσαν την βαθιά έννοια της ύπαρξης, μέσα σε μια γκρεμισμένη κοινωνία, γεμάτη φόβο, αντιδράσεις και προκαταλήψεις. Στην ταινία παρακολουθούμε τη ζωή του ροκ σταρ Πινκ, ο οποίος, αφού έχασε τον πατέρα του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μεγάλωσε με μια υπερπροστατευτική μητέρα, βυθίστηκε στην κατάθλιψη. Δεν πρόκειται απλά για την αφήγηση μιας ιστορίας, αλλά για ένα ταξίδι στον εσωτερικό μας υπαρξισμό. Μπορούμε άραγε, ακόμη και σήμερα, να γκρεμίσουμε το «τείχος» και να διακρίνουμε καθαρά τον κόσμο γύρω μας;
10) Control (2007)
Την άφησα για το τέλος, μιας και κατά τη γνώμη μου, είναι η καλύτερη ταινία από όλες τις απόψεις. Τι να πρωτοπεί κανείς γι’ αυτήν! Η επιλογή του ηθοποιού και μόνο, Sam Riley, για να υποδυθεί τον Ian Curtis, δεν θα μπορούσε να είναι πιο σωστή, αφού τόσο η ομοιότητά του με τον τραγουδιστή, όσο και ο τρόπος που τον υποδύεται κατά τη διάρκεια της ταινίας, σε καθηλώνουν. Τα ασπρόμαυρα πλάνα του Anton Corbijn, τα οποία σκιαγραφούν ρεαλιστικότατα τη βρετανική πραγματικότητα, στην οποία μεγαλούργησε το θρυλικό συγκρότημα. Το “Control” έχει βασιστεί στην αυτοβιογραφία της γυναίκας, του διαταραγμένου ψυχικά Ian Curtis, και αφηγείται την ταραχώδη ζωή του, επικεντρώνοντας στην πορεία του με τους «Joy Division». Μία ταινία που συγκινεί, με τον ανθρωπιστικό τρόπο που ακολουθεί τον μοναχικό τραγουδιστή, πάντα από απόσταση αναπνοής, ο οποίος παλεύει να διαχειριστεί τη φήμη που έχει αποκτήσει, καθώς και διάφορα γεγονότα της προσωπικής του ζωής. Τελικά, στο τέλος φαίνεται, για ακόμα μία φορά, πως η ροκ μουσική έχει έναν μακρύ κατάλογο από θανάτους νεαρών παιδιών, εξασφαλίζοντας σε μεγάλους καλλιτέχνες, μια περίλυπη αθανασία.
**Δείτε εδώ τη λίστα με τα 10 καλύτερα μουσική ντοκιμαντέρ!
Κάνε click εδώ για να ακούσεις τον Beater.gr σε νέο παράθυρο!
Ακολούθησε τον Beater.gr σε Facebook, Twitter και Instagram!