Skip to content

Το κορίτσι που εξαφανίστηκε

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Της Χρύσας Λαγού

O Fincher καταφέρνει, για πολλοστή φορά, να προκαλέσει και να μαγέψει, με την εφευρετικότητα του και την ικανότητα του να χειρίζεται, μοναδικά, όλους τους χαρακτήρες του έργου. Αν και ο μεγάλος σκηνοθέτης με έχει απογοητεύσει παλαιότερα, με κάποιες δημιουργίες του, καταντώντας μονότονος σε χιλιοειπωμένες ιστορίες, αυτή την φορά, μπορώ να πω, πως εντυπωσιάστηκα. Εξαιρετική πλοκή, που σε αφήνει εκστασιασμένο. Δυνατές ερμηνείες, ιδιαιτέρα με την Rosamund Pike να δίνει ρέστα (ο Affleck μου φάνηκε, όπως πάντα, αδιάφορος και κουραστικός). Μουντά σκηνικά και επιβλητική μουσική, καταφέρνουν να συνθέσουν μία καθηλωτική, για γερά νεύρα, ιστορία εξαφάνισης. Το trailer της ταινίας είναι δυνατό και αφήνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Ωστόσο, η πολλή διαφήμιση και προώθησή της, με τον Affleck να λέει, σε συνεντεύξεις, ότι εμφανίζεται γυμνός σε αρκετές σκηνές, με είχαν κάνει να υποψιαστώ ότι θα ήταν φόλα. Και έπειτα, ήρθε ο Fincher να με διαψεύσει…

gone-girl-DF-01826cc_rgb.jpg

Τώρα, ήρθε η ώρα να αναφερθώ και στο story της ταινίας, αφού την εκθείασα πιο πάνω. Θα ακουστεί λίγο, ως πολύ γνωστό, αλλά ξαναλέω ότι το trailer δεν σε προετοιμάζει γι’ αυτά που θα δεις! Έχουμε και λέμε λοιπόν: Με την εξαφάνιση της γυναίκας του, που έχει γίνει το επίκεντρο των μέσων ενημέρωσης, ένας άνδρας βλέπει τα φώτα της δημοσιότητας στραμμένα πάνω του, όταν υποψιάζονται ότι δεν μπορεί να είναι αθώος. Μπορεί να είναι “χιλιοπαιγμένο”, αλλά οι κριτικές μιλάνε για μία υποδειγματική μεταφορά του αστυνομικού μπεστ σελερ της Τζίλιαν Φλιν, με τον Fincher να μεταφέρει στο πανί όλη την αφηγηματική ένταση, την αγωνία και τον σκοτεινό, πικρό σαρκασμό, απέναντι στο ροζ αμερικάνικο όνειρο.

Εκτός από τον σκηνοθέτη, που δίνει τον καλύτερό του εαυτό στην ταινία, υποδειγματικές είναι και οι ερμηνείες όλου του cast. Πρωτοστατεί η Rosamund Pike, στο ρόλο της εξαφανισμένης συζύγου, που νιώθει μοναξιά και φόβο μέσα στον γάμο της, η οποία μπορεί και να οδηγηθεί αναμφίβολα μέχρι και τα oskar, δίπλα σε έναν μισητό, από πολλούς, Affleck, που δίνει μια μέτρια ερμηνεία (επιεικώς το λέω, αφού τον προτιμώ καλύτερα σαν σκηνοθέτη).

df-04280-04333-comp-gallery-image

Κλείνοντας, το κορίτσι που εξαφανίστηκε, είναι μια ταινία που θα πάρει, αναμφίβολα, πολλά βραβεία. Ιδανικό για τους λάτρεις των αστυνομικών θρίλερ και των ιστοριών μυστηρίου, αλλά και για κάθε σινεφίλ που αγαπά τις καλές ταινίες, το «gone girl» θα σε μαγνητίσει. Το προτείνω, αδιαπραγμάτευτα! (Δεν θα πω ότι είναι η καλύτερη ταινία του μήνα, γιατί θα αδικήσω το αριστούργημα του Π.Κούτρα, Xenia).

BAΘΜΟΛΟΓΙΑ:4/5

Σκηνοθεσία: David Fincher

Ηθοποιοί: Ben Affleck, Rosamund Pike, Neil Patrick Harris, Tyler Perry, Carrie Coon, Kim Dickens, Patrick Fugit, Casey Wilson, Emily Ratajkowski, Sela Ward, Missi Pyle, Scoot McNairy

gone-girl-01_1485x612

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Συνέντευξη με την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου.
Τι στο καλό είναι το Bookcrossing;