Skip to content

Stephen O’Malley: Από το Seattle, στο Fuzz Music Club!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

aethnor_1301915453_crop_550x370

Του Αλέξανδρου Δουρτμέ

Ξεκινάω να γράψω το συγκεκριμένο αφιέρωμα, αισθανόμενος ότι αναλαμβάνω ένα πολύ μεγάλο βάρος, μια πολύ μεγάλη ευθύνη, θα έλεγα. Ανέλαβα να προσπαθήσω και να αποδώσω σωστά, έναν πολύ ιδιαίτερο καλλιτέχνη, ένα πραγματικά σπουδαίο μουσικό μυαλό, τον Stephen O’Malley. Τολμώ μάλιστα να πω, ότι σχεδόν τρέμω στην ιδέα του να μην καταφέρω να δώσω στον αναγνώστη να καταλάβει, ακριβώς την ιδιαιτερότητα της προσωπικότητάς του, και κατ’ επέκταση, της μουσικής του Αμερικάνου.

Ο Stephen O’Malley, ο οποίος κατέχει και το ψευδώνυμο «SOMA», είναι ως επί το πλείστον, γνωστός σαν ιδρυτικό μέλος των «Sunn O)))», καθώς και πολλών άλλων σχημάτων, με κυριότερους τους «Thorr’s Hammer» (1993), «Burning Witch» (1995), «Sunn O)))» (1998), «Khanate» (2000), «KTL» (2005), «Nazoranai» (2011) και «ÄÄNIPÄÄ» (2011). Έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στο Seattle των ΗΠΑ, ενώ πέρασε και μια δεκαετία στη Νέα Υόρκη, για να μεταφερθεί τελικά στο Παρίσι.

Ο O’Malley έχει, επίσης, συνεργαστεί με την Γαλλίδα χορογράφο και θεατρικό σκηνοθέτη, Gisèle Vienne [“Kindertotenlieder” (2007), “Jerk” (2008), “Eternelle Idole” (2009), “This Is How You Will Disappear” (2010), “Last Spring: A Prequel” (2011)], τον αμερικάνο γλύπτη, Banks Violette (σε διάφορα έργα μεταξύ 2005 και 2009), τον Ιταλό performance artist, Nico Vascellari (2007-2011), την ελβετική κοοπερατίβα τέχνης, KLAT (2009) και τον Ελβετό σκηνοθέτη, Alexi Destoop (“Kairos” (2010), with Oren Ambarchi).img_2500_copie

 

Έχει, επίσης, κατευθύνει και έχει αναλάβει την παραγωγή του artwork, από τις αρχές του ’90, για πολλά συγκροτήματα, συμπεριλαμβανομένων των «Earth», «Burzum», «Emperor», «Melvins» και «Boris». Έχει εμπλακεί στη δημιουργία δυο δισκογραφικών εταιρειών, της πολύ σημαντικής «Southern Lord» και της «The Aina Offensive». Από το 2011, ασχολείται με την καθοδήγηση και την καλλιτεχνική διεύθυνση της δισκογραφικής «Ideologic Organ», σε συνεργασία με την βιενέζικη «Editions Mego».

Με ένα τόσο εντυπωσιακό βιογραφικό, καταλαβαίνει κανείς πως πρόκειται περί ιδιάζουσας προσωπικότητας. Σε μια εποχή, όπου τόσο ο mainstream, όσο και ο ακραίος ήχος, βρίθουν από επιτηδευμένη υπερβολή, «κούφια» ιδεολογία, έλλειψη βάσεων και ουσίας, ο Stephen O’Malley καταφέρνει να αποστασιοποιηθεί και να σταθεί μόνος, σαν αυτούσια «δήλωση», σαν απάντηση στην άτεχνη τέχνη των ημερών. Ο Stephen O’Malley  συνδυάζει τα drone/ambient ανήσυχα τοπία της μουσικής του, με εικόνες. Εν προκειμένω, θα έχουμε την ευκαιρία και την τιμή, φυσικά, να γίνουμε μάρτυρες του project “Unground Extended”. Είναι μια τρισδιάστατη βίντεο-εγκατάσταση, με αναφορές στα ορυκτά θεμέλια της σύγχρονης μητρόπολης, των οικονομικών ρευστοποιήσεων, μερικών λιωμένων παγετώνων, κάποιων αρχαϊκών σπηλαίων και ηφαιστείων, των αρκτικών ερήμων, στο χείλος του μη κατοικήσιμου κόσμου. Είναι μια πρόσκληση για διαλογισμό, πάνω στο τι έχει αποκόψει τον άνθρωπο από το υπόλοιπο της φύσης. Η υπενθύμιση του σημείου μη-επιστροφής και της επικείμενης καταστροφής. Το project “Unground Extended”, αποτελεί μια μνεία, σε όλα αυτά τα συναισθήματα αποξένωσης και πολιτισμικής αλλοτρίωσης, με τη μορφή μιας γητευτικής κι επαναστατικής χειρονομίας. Με αυτόν τον τρόπο, επέρχεται η επαναξιολόγηση των εμπειριών θυμού και δυσαρέσκειας, με σκοπό την «πρόσωπο με πρόσωπο» αντιμετώπιση της απειλής του «πολιτισμού», ο οποίος οδεύει προς την άβυσσο. Οι εναλλαγές μεταξύ μοντέρνων οικοδομημάτων και αρκτικών τοπίων, προσφέρουν έναν εναλλακτικό τρόπο κατανόησης του κόσμου, πέραν των ορίων του σύγχρονου καπιταλιστικού ρεαλισμού. Μέσω της αποδόμησης και ισοπέδωσης της καθημερινότητας, των υλιστικών αξιών και της φθίνουσας πολιτισμικής πορείας του ανθρώπινου είδους, δεχόμαστε ένα τελευταίο κάλεσμα προς την αυτοσυνειδησία. Καλούμαστε σε ένα νέο σκοτεινό και μυστικό βασίλειο, με άγνωστες, μέχρι πρότινος, ελευθερίες και πιθανότητες.

Μια τέτοια σύμπραξη, μεταξύ των Stephen O’Malley, Gast Bouschet και Nadine Hilbert, θα έχουμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε στις 31 Ιανουαρίου, στο Fuzz Club.

Ενδεικτικοί σύνδεσμοι:
http://www.bouschet-hilbert.org/now/unground-extended/
http://vimeo.com/56922337
http://www.ideologic.org/press

 

cuckoo-hotel

Aluk Todolo: Η μέθοδος των προγόνων. Μια αρχαία ανιμιστική θρησκεία, από τις ορεινές περιοχές του νότιου Sulawesi, στην Ινδονησία.

Όσο μυστικιστικό κι αν ακούγεται το όνομα των Γάλλων, άλλο τόσο θα πρέπει να θεωρηθεί και η μουσική τους. Η απλότητα, μέσω της επανάληψης και των μονότονων ρυθμών, οδηγεί στην έκσταση και εν τέλει, στη μύηση του ακροατή στις πιο σκοτεινές εκφράσεις της ανθρώπινης ψυχής. Ψυχεδέλεια, ambient “ηχοτόπια”, έλλειψη λέξεων, απώλεια εν γένει. Μια πηγή φωτός, φωτίζει την σιωπηρή παρουσία των Aluk Todolo, επί σκηνής, μια σπειροειδής τελετουργία, μια ακολουθία ήχων και τέλος, η λυτρωτική έκσταση, η συνειδητοποίηση του κενού και του όλου.

Τελετουργική μουσική, με ροκ μουσικά όργανα. Ηχογραφήσεις σε σπήλαιο, έτσι ώστε ό,τι κινείται στο σκοτάδι και την ηρεμία της γης, να ξεδιπλωθεί σαν ήχος, να γίνει πραγματικό. Το κρυμμένο να αποκαλυφθεί.

Θα μπορούσα να συνεχίζω, για πολλές γραμμές ακόμα, αυτή την, τρομακτικά ειδυλλιακή, περιγραφή της μουσικής των Γάλλων. Κι αν μέχρι τώρα δεν σας έχω “ιντριγκάρει”, κάτι πάει πολύ στραβά., είτε με σας, είτε με μένα.

Οι Aluk Todolo πράττουν το Occult rock, όπου έτσι ονομάζεται και η τελευταία τους δισκογραφική δουλειά, εδώ και χρόνια, έχοντας στο ενεργητικό τους, ένα 7ιντσο κι ένα 10ιντσο ΕΡ, ένα 4πλο
split LP και ένα συμμετοχικό δίσκο, με τους «Der Blutarsch». Το Occult rock κυκλοφόρησε το 2012, από την «The Aina Offensive» (see Stephen O’Malley) και την «Noevdia».

2009-new-york-1

Το σημαντικό, όμως, που κάνει και ιδιαίτερη την εμφάνιση των Γάλλων στη χώρα μας, είναι πως θα παίξουν ζωντανά, για χάρη του ελληνικού κοινού, το δίσκο «Voices» (Φωνές), ένας δίσκος που δεν έχει ηχογραφηθεί ακόμα.

Η επερχόμενη τελετή δεν θα μπορούσε να σταθεί τόσο εύκολα μόνη της, χωρίς τους δικούς μας «Omega Monolith». Το ντουέτο, με τον ογκώδη ήχο, τις drone εκφάνσεις, που όμως παραμένει ξεχωριστό ηχητικά, στα πλαίσια της ψυχεδέλιας και του doom μουσικού εύρους, καταφέρνει και χτίζει ρυθμούς και λούπες, που καταφέρνουν και βάζουν τάξη στο ηχητικό τους χάος.

Στις 31 Ιανουαρίου, θα μας παρουσιάσουν καινούριο υλικό, το οποίο, απ’ ότι είδα και στο trailer που κυκλοφόρησε, ακούγεται το λιγότερο, πολλά υποσχόμενο.

Τέλος, οι επίσης δικοί μας «Holt», με μέλη από «Slavebreed», «Afformance», «Ghone» και «Hearth», θα είναι οι πρώτοι που θα εισβάλλουν επί σκηνής, εφαρμόζοντας την διακήρυξη που ορίζει:

‘Practice of the dark arts, through noise and chants.’

 

**Περισσότερες Πληροφορίες:
Τιμές εισιτηρίων και σημεία προπώλησης:
Προπώληση: 18€
Πόρτα: 20€

-Viva.gr : http://www.viva.gr/tickets/music/fuzz-club/stephen-o-malley/
-Στα καταστήματα: Public, Seven Spots, Παπασωτηρίου, Ιανός, Reload Stores.
-Tickethouse: http://tickethouse.gr/
Panepistimiou 42, Athens
Landline: 210 3608 366

Fuzz Live Music Club
http://www.fuzzclub.gr/

Pireos 209 & Patriarhou Ioakim 1, Athens
Landline: 210-3450817
lelieuunique

Loading...
Fake Time. “Απόδραση στην χαμένη αθωότητα”
New videoclip: Karen O – Day Go By (A Short Film by wiissa)