Skip to content

Το ιστορικό βενζινάδικο του Arne Jacobsen μέσα από τον φακό του David Altrath!

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Μετά τους σταθμούς του μετρό της Στοκχόλμης που φωτογράφισε πέρυσι, ο David Altrath έστρεψε φέτος τον φακό του σε ένα από τα σημαντικότερα φονξιοναλιστικά αρχιτεκτονήματα: το βενζινάδικο στο Skovshoved, βόρια της Κοπεγχάγης, που σχεδίασε ο θρυλικός Δανός αρχιτέκτονας και σχεδιαστής Arne Jacobsen και το οποίο άρχισε να εξυπηρετεί το 1936.

Το βενζινάδικο, το οποίο ακόμη και σήμερα λειτουργεί, βρίσκεται στον κύριο αυτοκινητόδρομο που ακολουθεί την ακτογραμμή μεταξύ Κοπεγχάγης και Bellevue. Το σχέδιο του Jacobsen περιλαμβάνει ένα τσιμεντένιο κουτί καλυμμένο με πλακάκια Meissen και ένα στέγαστρο με ελλειπτικό σχήμα χάρη στο οποίο το βενζινάδικο κέρδισε το προσωνύμιο «Paddenhatten (μανιτάρι)». Το τσιμεντένιο στέγαστρο στηρίζεται σε μία μόνο κολώνα και καλύπτει όλο τον μπροστινό χώρο προσφέροντας σκιά και προστασία από τη βροχή στους οδηγούς.

Αρχικά, κατασκευάστηκε ως πρωτότυπο για την Texaco. Σήμερα είναι διατηρητέο μνημείο και έχει αποκατασταθεί από τότε που άνοιξε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1930. Το 2002, οι άνθρωποι του γραφείο Dissing+ Weitling Architects αποκατέστησαν με λεπτομέρεια την αρχιτεκτονική δομή-ορόσημο, σε συνεργασία με τον Δήμο Gentofte. Οι αντλίες εξακολουθούν να τροφοδοτούν τα διερχόμενα τροχοφόρα, αλλά στο κτίσμα στεγάζεται πλέον το παγωτατζίδικο Oliver’s Garage.

Ο David Altrath τράβηξε αυτές τις φωτογραφίες στα τέλη Αυγούστου, καθ’ οδόν από το σπίτι του στο Αμβούργο προς τη βόρεια Νορβηγία. Ο φακός του κατέγραψε λεπτομέρειες του σχεδιασμού του Arne Jacobsen, ενώ το κτίσμα παρουσιάζεται σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.
______________________

Βρείτε τον David Altrath στο Instagram!

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Ο Bryan Adams φωτογραφίζει για το νέο ημερολόγιο της Pirelli.
«Broadway Boogie Woogie» του Piet Mondrian