Image
Top
Navigation
November 29, 2016

Οι Encardia ανασύρουν μελωδίες του Ιταλικού Νότου!

 

12227640_847318232033046_5602373605862562945_nΚείμενο: Δήμητρα Σαμσάκη

Ξορκίζουν το κακό μέσα από μια νοτιοϊταλιάνικη κολεκτίβα μουσικών συνθέσεων, καιροφυλακτούν σε κάθε γωνιά του δρόμου ψιθυρίζοντας το δικό τους ταξίδι και απεμπολούν αμετανόητες εκρίσσεις που μυρίζουν πολιτισμό. Έναν πολιτισμό που ακροβατεί ανάμεσα σε δυο κουλτούρες και προσφέρεται σε ολόκληρο τον κόσμο. Ιδιόλεκτα ακούσματα και μυσταγωγικά αλαφιασμένοι χοροί απελαύνουν πάνω στον μύθο που χτίζουν οι Εncardia, συνθέτοντας το δικό τους νήμα… το νήμα της «ταραντέλα pizzica pizzica». Ανασύρουν μελωδίες και ιστορίες του ιταλικού νότου και αφηγούνται με μοναδική αμεσότητα το ταπεραμέντο του εναπομείναντος ελληνισμού στα απόκρημνα καταγώγια που λούζονται από τον μεσογειακό ήλιο και παίρνουν ζωή από τις φωνές του ντεφιού και της φυσαρμόνικας. Ηχοχρώματα από τον ιταλικό νότο και με διάθεση από κάτι που θυμίζει Ελλάδα, δημιουργούν ένα κράμα αστείρευτης έμπνευσης που μπερδεύει στοιχεία και οσμές και στήνει θεμέλια για την απαρχή μια νέας ιδιοσυγκρασίας του μουσικού πενταγράμμου. Ο πολυχώρος WE ανοίγει τις πόρτες του και καλωσορίζει την αδιάλλακτα δημιουργική παρέα του και μας υπόσχεται διαδρομές σε μονοπάτια που διαγραφούν ρυθμικά, υποβλητικές πορείες από την ‘Ηπειρο και τα Βαλκάνια μέχρι την Ιταλία και το Ισραήλ.

Φωτογραφίες δρόμουΠώς ξεκίνησαν οι “Encardia”, τι σημαίνει το όνομά τους και που παραπέμπει;

Κάποιος ανάμεσά μας, αρκετά πριν γνωριστούμε όλοι, βρίσκονταν πολύ συχνά στις περιοχές του Ιταλικού Νότου για λόγους ανεξάρτητους…της μουσικής. Εκεί «μετέλαβε» της πολύ έντονης αυτής παράδοσης και θέλησε να μεταγγίσει αυτό που ένοιωσε και στον τόπο του, στον τόπο μας. Έτσι γεννήθηκαν οι encardia. Το όνομά τους σημαίνει «άγνωστη πέτρα». Είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που συνδέει δύο πολιτισμούς. Σιγά σιγά όλοι μυήθηκαν στο έντονο μουσικό ιδίωμα της περιοχής μέσα από αλεπάλληλα ταξίδια και ολοζώντανες επαφές με τους ανθρώπους εκεί, μουσικούς και όχι. Με αυτά και με άλλα το γκρούπ διαμόρφωσε και διαμορφώνει το δικό του προσωπικό ήχο σ’ ένα ταξίδι ήδη 12 χρόνων.

Τι εκφράζει η ταραντέλα μέσα από τους Encardia και πώς μπορεί αυτή να «μιλήσει» στην ελληνική κουλτούρα;

Ταραντέλλα pizzica pizzica, που κυρίως κάνουμε εμείς, κατάγεται από διαδικασία θεραπευτική και χαρακτηρίζει μια ολόκληρη κουλτούρα. Είναι μύηση, είναι έρωτας, είναι «κοινωνία» προσώπων, είναι λύτρωση, είναι γιορτή, είναι χαρά, είναι πόλεμος. (υπάρχει και εκδοχή πολεμικού χορού μεταξύ ανδρών). Το πολιτισμικό πλαίσιο του τόπου είναι τόσο οικείο στους Έλληνες που όποιος δοκιμάσει τον χορό τον κάνει γρήγορα «δικό του»…

11889482_812582865506583_7243290493275973194_nTι στίγμα άφησε «ο μύθος της δηλητηριώδης αράχνης» στους Encardia;

Αράχνη ήταν κάποτε το όνομα που έδιναν οι άνθρωποι στο κακό. Pizzica pizzica ο μηχανισμός θα λέγαμε που θα το ξόρκιζε. Το κακό πάντα θα υπάρχει. Η μουσική και ο   χορός πάντα θα είναι κάποιοι από τους τρόπους να ξορκίζουμε το κακό.

Τι συνδέει τους πέντε δίσκους σας; Τι τους διαφοροποιεί και τι αποτελεί κύρια έμπνευσή τους;

Ο ήχος της μπάντας που όπως είπαμε είναι εμπνευσμένος από τον Ιταλικό Νότο, εμπεριέχει και τις ελληνικές μας μουσικές καταβολές και τα ακούσματα. Πολλά στοιχεία από τα Ηπειρώτικα τραγούδια μέχρι το Μάνο Χατζηδάκι ακόμα και τη σονάτα «υπό το σεληνόφως» του Μπετόβεν μπορεί κανείς να τα εντοπίσει στα τραγούδια και τις μουσικές μας. Αυτό είναι που συνδέει τους πέντε δίσκους.

Αυτό που τους διαχωρίζει είναι η εξέλιξη του ήχου και της «σκέψης» της ομάδας αφού κάθε δουλειά την χωρίζουν κάποια χρόνια από την προηγούμενη. Ο τελευταίος δίσκος όμως μαζί με τις υπέροχες πλειάδες, που θα εμφανιστούν μαζί μας στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή, είναι ένα απίστευτο μουσικό ταξίδι από την Ήπειρο και τα Βαλκάνια μέχρι την Κάτω Ιταλία και το Ισραήλ. Σε αυτόν το διπλό δίσκο και το dvd από τη ζωντανή παράσταση στο Mέγαρο Mουσικής Αθηνών, μπορεί κανείς πραγματικά να απολαύσει τη δύναμη και τα κοινά στοιχεία που έχουν οι πολιτισμοί που μας κυκλώνουν γύρω από τη Μεσόγειο.

11224172_766827983415405_783174271715265001_nΠώς προέκυψε η κινηματογράφηση της οδοιπορίας της μπάντας στα ελληνόφωνα χωριά της Ιταλίας από τον Α. Κοβότσο (και πώς κατάφερε ή τι ήταν αυτό που το έκανε να αποσπάσει το βραβείο κοινού στο 14ο φεστ. ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης) ;

Η αρχική ιδέα ήταν του Γ. Πουλίδη ο οποίος αγάπησε τη δουλειά μας και πίστεψε απ’ την αρχή στο αποτέλεσμα ενός τέτοιου δύσκολου εγχειρήματος. Ο Άγγελος Κοβότσος έβαλε τη φαντασία και το ταλέντο του μα πάνω απ’ όλα την αγάπη του για το γκρούπ, το ταξίδι και τους ανθρώπους εκεί, αυτούς δηλαδή που διατηρούν ακόμα την Ελληνική τους γλώσσα και ταυτότητα. Η Αλήθεια και η αμεσότητα του αποτελέσματος, η εντελώς ανεπιτήδευτη και φυσική ματιά της κάμερας σε όλα αυτά που ζήσαμε, που περπατήσαμε, που τραγουδήσαμε, που χορέψαμε ήταν αυτά τα φανερά μυστικά που οδήγησαν όλους αυτούς τους ανθρώπους που είδαν την ταινία στο να την αγαπήσουν και να της χαρίσουν το βραβείο κοινού…

Τι σημαίνει για εσάς ο χορός που τον κάνει να πρωταγωνιστεί στην μπάντα σας;

Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες και να απολαμβάνουμε τη ζωή είναι να κοιτάζουμε το διπλανό μας «στα μάτια». Το σύντροφό μας, το παιδί μας, το συνεργάτη, τον επισκέπτη, τον άστεγο, τον πρόσφυγα, τον εαυτό μας. Η μουσική και ο χορός φέρνουν τους ανθρώπους κοντά και μπορούν να τους μάθουν ακριβώς αυτό. Να κοιτάζονται στα μάτια.

Πώς θα θέλατε να δείτε τους Encardia στο μέλλον;

Να συνεχίζουν να υπάρχουν σαν μια μεγάλη παρέα, σαν μια οικογένεια, έτοιμοι πάντα να παίξουν μουσική στους δρόμους, στις πλατείες, στα θέατρα, στα μικρά χωριά και στις μεγάλες πόλεις και πάντα και παντού να υπάρχουν οι φίλοι που θα τους περιμένουν…

11403201_773262056105331_1621451292647973845_n

Οι Encardia, μετά την καθηλωτική τελευταία εμφάνισή τους πέρυσι τον χειμώνα, επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη και στον πολυχώρο WE για να μας μεταδώσουν τους ήχους, τις μελωδίες, τους ρυθμούς αλλά και το ταμπεραμέντο των Ελλήνων της Νότιας Ιταλίας!

Encardia live
Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016
Πολυχώρος WE
Οι πόρτες ανοίγουν στις 21.30

Tιμές εισιτηρίων: Προπώληση 8€ (φοιτητών, ανέργων) & 10€ | Ταμείο 10€ (φοιτητών, ανέργων) & 12€ (γενική είσοδος)


Σημεία προπώλησης:
 Stereodisc Record Shop | WE
Διαδικτυακά:
GoodDeals.gr | viva.gr

Κάντε άμεσα κρατήσεις για τραπέζια με τους εξής τρόπους :
Μέσω mail στο : we@weskg.gr
Μέσω facebook στη σελίδα : www.facebook.com/weskg.gr
Μέσω τηλεφώνου : 2310284700 ( από τις 9 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ)

www.encardia.gr
www.facebook.com/encardia
https://twitter.com/encardiagroup
http://www.youtube.com/encardiagroup

encardia_poster

Τα καλυτερα νεα καθε εβδομαδα στο mail σου!