Skip to content

«Η Θεωρία των Πάντων» – Η αισιοδοξία εκεί που δεν την περιμένεις.

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Αν νομίζετε ότι η συγκεκριμένη ταινία, θα σας κάνει να δακρύσετε από λύπηση και στενοχώρια, think again. «Η Θεωρία των Πάντων», που κατάφερε να αποσπάσει τέσσερις υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα, να κερδίσει τις δύο (Α’ Ανδρικού Ρόλου και Καλύτερου Soundtrack) και στη συνέχεια, να είναι υποψήφια για Όσκαρ σε πέντε κατηγορίες, είναι μια ταινία, που εξυμνεί την ανθρώπινη δύναμη. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Ο Stephen Hawking (Eddie Redmayne) γνωρίζει την πρώτη του γυναίκα, Jane (Felicity Jones) και είναι έρωτας κεραυνοβόλος. Η ταινία, λοιπόν, αρχικά χωρίζεται στη ρομαντική τους ιστορία και στην ακαδημαϊκή καριέρα του τότε φοιτητή, στο πανεπιστήμιο του Cambridge.  Ο Stephen, εμφανώς πιο έξυπνος και διορατικός από τους συμφοιτητές του, ψάχνει, σε συνεργασία με τον επιβλέπων καθηγητή του, Dennis Sciama (David Thewlis), το θέμα του διδακτορικού του, ενώ δεν περνάει πολύ ώρα από την έναρξη της ταινίας, που οι γιατροί κάνουν τη διάγνωση. Ο νεαρός Stephen Hawking πάσχει από Πλευρική Αμυοτροφική Σκλήρυνση, η οποία, με την πάροδο του χρόνου, θα αρχίσει να παραλύει κάθε νεύρο του σώματός του, που σχετίζεται με την εκούσια κίνηση. Πιθανολογούν ότι η ασθένεια θα κάνει τον κύκλο της σε δύο χρόνια.

the-theory-of-everything-eddie-redmayne-2-3

Η ταινία, λοιπόν, πραγματεύεται τη σχέση και το γάμο των δύο χαρακτήρων, σε συνδυασμό με την ασθένεια, που εξελίσσεται όσο προχωράει η υπόθεση. Αντιμετωπίζοντας, πάντα, τα γεγονότα, μέσα από το πρίσμα του κινηματογραφικού φακού, χωρίς να ξέρουμε κατά πόσο έχουν ωραιοποιηθεί, μπορούμε να πούμε ότι «Η Θεωρεία των Πάντων», η οποία έχει βασιστεί στο βιβλίο «Travelling to Infinity: My Life with Stephen” της Jane Hawking, είναι μια ταινία, με ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας. Ο Eddie Redmayne, ο οποίος δικαίως κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα, επικοινωνεί τον χαρακτήρα και τα συναισθήματα του παγκοσμίου φήμης επιστήμονα, με έναν τρόπο, που όχι μόνο δεν προκαλεί λύπηση, αλλά καταφέρνει να εστιάσει πιο πολύ στη δύναμη και τη λογική ενός ανθρώπου, που θα είχε κάθε δικαιολογία να παραιτηθεί από τη ζωή. Από την άλλη, η Felicity Jones, ως Jane, δείχνει τον δυναμισμό ενός ανθρώπου, για τον οποίο πολλοί δεν γνωρίζαμε. Το ρητό «πίσω από κάθε μεγάλο άνδρα, βρίσκεται μία γυναίκα», βρίσκει άμεσο αντίκρισμα. Η στήριξη και η αγάπη της πρώτης συζύγου του Stephen Hawking, φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο, τόσο στη ζωή του, όσο και στην καριέρα του.

Αν αναρωτιέστε τι έχει να πει ο πραγματικός Stephen Hawking, για την ταινία που εξιστορεί τη ζωή του, πρέπει να ξέρετε ότι, όπως ήταν φυσικό, την είδε όταν ολοκληρώθηκε. Ο Eddie Redmayne, του είχε πει ότι θα ήθελε να μάθει πως του φάνηκε (φαντάζομαι η δική του γνώμη ήταν ύψιστης σημασίας) και σ’ αυτό, ο Hawking απάντησε: «Θα σου πω την γνώμη μου, είτε είναι καλή, είτε όχι». Και αφού την παρακολούθησε, το μόνο σχόλιο που έκανε, ήταν: «Αληθινή, σε γενικές γραμμές». Ό,τι, όμως, και να έλειπε ή να προβλήθηκε με επιτηδευμένο τρόπο, ήταν αρκετό για να συγκινήσει τον 72χρονο, σήμερα, επιστήμονα και να προσφέρει τη τεχνητή φωνή του, στα σημεία εκείνα που ακούγεται. Η Felicity Jones, γι’ αυτήν του την κίνηση, είπε: «Είναι πολύ σημαντικό, διότι είναι ένας άνθρωπος αληθινός, με κάθε έννοια, οπότε όταν δείχνει ειλικρινές συναίσθημα, ξέρεις ότι είναι ειλικρινές».

the-theory-of-everything-image-eddie-redmayne

Θα σας αφήσω στις σκέψεις σας και στις εντυπώσεις σας, λοιπόν, με μία πρόβλεψη και μία δήλωση.

Νομίζω ότι στις 22 Φεβρουαρίου, θα δούμε τον Eddie Redmayne να παραλαμβάνει το Όσκαρ Καλύτερου Α’ Ανδρικού Ρόλου. Προτείνω να δείτε την ταινία αυτή, με ανοιχτό μυαλό. Μπορεί, σε κάποια σημεία, να είναι ανακριβής. Μπορεί να παραλείπει κάτι, μπορεί, μπορεί, μπορεί… Αλλά όπως και να έχει, είναι μια ταινία, που σε κάνει να σκέφτεσαι.

«Όπου υπάρχει ζωή, υπάρχει ελπίδα.»

Στοιχεία ταινίας
Διάρκεια: 123’
Σκηνοθεσία:  James Marsh
Σενάριο:  Anthony McCarten, Jane Hawking (συγγραφέας)
ΠρωταγωνιστούνEddie Redmayne, Felicity Jones, Tom Prior, David Thewlis

na mpei sto telos meta to keimeno

AUTHOR

Άννα Κορωνιώτη

Έχει μια αγάπη, εξ απαλών ονύχων, για τη συγγραφή, τη λογοτεχνία, τη μουσική και αυτά τα πλασματάκια που γαβγίζουν. Αν μπορούσε να πίνει καφέ αντί για νερό, θα το έκανε.

Loading...
Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης: «Λαρς φον Τρίερ: ο Δαιμόνιος Δανός»
New track: Calexico – Cumbia de Donde (ft. Amparo Sanchez)