Skip to content

Χάρης Φραγκούλης: Θα ήθελα να βρίσκω χώρο να μπορώ να αναπνέω!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

Φωτογραφίες: Κατερίνα Μποτζώρη

Σπούδασε Βιολογία, κάνει πυγμαχία και είναι Πανιώνιος. Το θέατρο ήρθε στην ζωή του, μετά από ένα ατύχημα που είχε. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε, στο θεατρικό εργαστήρι «Μαύρη Σφαίρα». Έπειτα, ήρθε το Εθνικό Θέατρο. Αυτό το διάστημα θα τον βρείτε στο Θέατρο Οδού Κεφαλληνίας, να παίζει στην παράσταση «Γυάλινος Κόσμος». Το 2013 τιμήθηκε με το Βραβείο Χορν. Πρωταγωνιστεί στην ταινία «Μαγικό Δέρμα» του Κωνσταντίνου Σαμαρά, η οποία έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Μιλήσαμε με τον Χάρη Φραγκούλη για την συμμετοχή του στην ταινία, το σινεμά, το κοινό και τα βραβεία…

 

Η ταινία… Μαγικό Δέρμα.

Η ταινία έχει κάτι το πρωτόγνωρο, μας βούτηξε σε μια εντελώς ανοίκεια κατάσταση. Έχουμε συνηθίσει πολύ τις ταινίες με χαρακτήρες που έχουν μια λογική συνέπεια, κάποια συμπεριφοριστικά πράγματα, δηλαδή ψυχολογικά χαρακτηριστικά. Ο ήρωας είναι σαν εξωγήινος, σαν να μην είναι άνθρωπος κι αυτό το εγχείρημα ήταν τολμηρό. Η ψυχή πάσχει γιατί ζει -δεν χρειάζεται να γίνει κάτι για να πάσχει μια ψυχή, αλλά ούτε χρειάζεται κάτι για να είναι ευτυχισμένη ή ευγνώμων ή ανοιχτή. Χρειάστηκε αρκετό κόπο για να γίνει «σινεμά» με τέτοια προσέγγιση. Έτσι, αυτομάτως η ταινία γίνεται δύσκολη, μια και πρέπει να βρεθεί με ένα κοινό που θέλει πιθανόν διαφορετικά πράγματα.

Το κοινό

Οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει στο να ταυτίζονται με τον εκάστοτε ήρωα μιας ταινίας και έχουν εκπαιδευτεί σε ένα σινεμά που μας τα κάνει εύκολα. Σινεμά που έρχεται σε εμάς και δεν πηγαίνουμε εμείς σε αυτό, για να κάνουμε δηλαδή εμείς τον κόπο, να ξεχάσουμε την πραγματικότητα και την προσωπικότητα μας, ώστε να εισέλθουμε σε κάτι μη γνώριμο. Αν κρίνεις την ταινία με τους όρους της προσωπικότητας σου, τότε κάτι χάνεις και δεν βρίσκεις καμία λογική εξήγηση, δεν μπορείς να καταλάβεις τι θέλει να πει ο ήρωας, γιατί ο ήρωας πάσχει.

Ο λόγος

Η γνώμη κάποιου που δεν έχει δημιουργηθεί με κόπο, αποτελεί μια ζημιά. Οι περισσότεροι φωνάζουμε, κατακρίνουμε και λέμε «Ααα τον μαλάκα!». Αυτό φέρνει η ελευθερία, η οποία ως δικαίωμα, καταφέρνει να υπάρχει. Κάπως έτσι, ο άνθρωπος ανθίζει από ένα περιορισμό.

Το σινεμά

Το σινεμά για τους περισσότερους κρίνεται με τους όρους του γούστου, μου αρέσει ή δεν μου αρέσει. Γι’ αυτό ακριβώς δημιουργούνται ταινίες με τέτοιο γνώμονα. Θέλουμε να πηγαίνουμε σε μια ταινία που μας αρέσει! Μπορεί να είναι η «ψυχή μας» αυτή η ταινία και να μην μας αρέσει. Σαν να υπάρχει ένας φασισμός του γούστου που έχει φέρει η δημοκρατία και η κουβέντα τελειώνει εκεί, όχι μόνο για τους θεατές, αλλά και για τους κριτικούς. Η ταινία «Μαγικό Δέρμα» συνδιαλέγεται με αυτό, γίνεται σχεδόν αποκρουστική για να αποκαλύψει κάτι. Γίνεται έντονη και πάει πέρα από το αν αρέσει ή όχι σε κάποιον. Εμένα, μου άρεσε αυτή η ταινία, βλέπεις κάτι να αποκαλύπτεται, αλλά και δεν μου άρεσε, γιατί είναι αποκρουστική όπως η ζωή και η ψυχή.

Βραβεία.. ο θεσμός

Έχω τιμηθεί με τρία βραβεία. Η αλήθεια είναι ότι αν αυτά περιλαμβάνουν ένα χρηματικό έπαθλο τότε υπάρχει νόημα, γιατί μπορείς να δημιουργήσεις κάτι καινούριο. Νομίζω πως αξία τους δεν βρίσκεται στα ίδια, αλλά σε αυτόν που στα δίνει. Έχουν τόση αξία όσο να σου πει κάποιος που εκτιμάς ότι τον συγκινείς, ότι του δίνεις δύναμη. Αυτό είναι προτιμότερο από ένα βραβείο. Τα βραβεία είναι ένα ψευδές αξιακό σύστημα. Θα μπορούσε να είναι σαν μια συνεννόηση ότι κάποιος είναι καλός!

Οι επιθυμίες

Θα ήθελα να βρίσκω χώρο να μπορώ να αναπνέω, να μπορώ να βλέπω μάτια, να μην ακούω πλαστικές λέξεις, να υπάρχει ζέστη. Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη επιθυμία.

______________________

Περισσότερες Πληροφορίες

Η ταινία «Μαγικό Δέρμα» σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Σαμαρά, θα προβληθεί στο 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την Πέμπτη 08 Νοεμβρίου στις 20:00 και την Παρασκευή 09 Νοεμβρίου στις 15:00 στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης.

AUTHOR

Κατερίνα Τσιουρή

Μαγικός ρεαλισμός. Έχει γάτο μουστακάτο. Χρειάζεται καφέ, πολύ καφέ. Νησιώτισσα που έχει πάρει τα βουνά. Ψυχαναγκαστική από κούνια.

Loading...
Το Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας επιστρέφει!
Hello from Banksy: Kάρτες από μουσεία «αυτοκαταστρέφονται»!