Skip to content

Είδαμε το «Καζαντζάκης» και δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε!

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Ο Γιάννης Σμαραγδής βιογραφεί με καθαρά, ελληνικά χρώματα, ακόμη μια επιφανή προσωπικότητα, μένοντας πιστός σε μια πλήρως αγιογραφική προσέγγιση. Η αφήγηση ξεκινά από την παιδική ηλικία του Νίκου Καζαντζάκη στην Κρήτη, με το αποτύπωμα ενός σκληρού πατέρα, για να κλείσει με το θάνατό του στο νοσοκομείο του Φράιμπουργκ. Ωστόσο, η διαδρομή της ταινίας κάθε άλλο παρά γραμμική είναι, μιας κι απαρτίζεται από σπονδυλωτά μέρη που λαμβάνουν χώρα σε πολλές διαφορετικές τοποθεσίες-σταθμούς, με σημαντική παράληψη το μοιραίο εκείνο ταξίδι στην Κίνα. Συνδετικό υλικό του γεωγραφικού αυτού κερματισμού αποτελούν τα τελευταία χρόνια της ζωής του συγγραφέα, που πέρασε μαζί με τη σύζυγό του Ελένη στη Νότια Γαλλία.

ββ

Φυσικά, την ταινία διατρέχει η βιβλιογραφία του Νίκου Καζαντζάκη, αλλά κι η αέναη ανάγκη του να αναμετράται με την φύση, τον Θεό κι τον ίδιο του τον εαυτό του. Η αλήθεια των ιστορικών γεγονότων, παρά τις μυθοπλαστικές αυθαιρεσίες, κεντρίζει το ενδιαφέρον προσδίδοντας ρεαλισμό, που δυστυχώς διακόπτουν μερικά άτεχνα μεταφυσικά στοιχεία.

Τα ηνία της αφήγησης κρατά ο ίδιος ο πρωταγωνιστής δανειζόμενος τις λέξεις, από την μυθιστορηματική αυτοβιογραφία του Καζαντζάκη «Αναφορά στον Γκρέκο». Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος χαρίζει μια ήσυχη και σοβαρή ερμηνεία, ενσαρκώνοντας τον Έλληνα λογοτέχνη από την εφηβική ηλικία μέχρι κι το νεκροκρέβατό του, όταν και κρίθηκε αναγκαίο να αντικατασταθεί από κάποιον μεγαλύτερο σε ηλικία. Το παράλογο της υπόθεσης προκαλεί γέλιο στις πιο δραματικές σκηνές. Επίσης γέλιο προκαλεί κι η καρικατούρα του Άγγελου Σικελιανού, που μέσα στον εμφύλιο σπαραγμό, ανανεώνει όρκους φιλίας με το Καζαντζάκη κι συνασπίζεται μαζί του στον αγώνα για το Νόμπελ. Οι υπόλοιποι χαρακτήρες κρίνονται δευτερεύοντες, αλλά πάντα αναγνωρίσιμοι ως ιστορικά πρόσωπα στο μέσο θεατή. Βέβαια, ανάμεσά τους ξεχωρίζει η Μαρίνα Καλογήρου, που μονίμως κοιτά τον συμπρωταγωνιστή της με λατρεία αλλά κι την αρμόζουσα σε μια δακτυλογράφο, υπακοή.

Αξιοσημείωτη είναι η τεχνική της φωτογραφίας, καθώς η ταινία διατρέχεται από πανέμορφα θαλασσινά τοπία, σχεδόν τουριστικά, που αναδεικνύουν το αμόλευτο ελληνικό φως, όπως κι όλες η διαφημίσεις του ΕΟΤ. Πάντα στα όρια της υπερβολής και της γραφικότητας, ο Γιάννης Σμαραγδής προσεγγίζει τη ζωή, το έργο, την προσωπικότητά του Νίκου Καζαντζάκη με όρους καθαρά εμπορικούς.

Δείτε το trailer της ταινίας εδώ

[iframe id=”https://www.youtube.com/embed/5GxzCduV_So” autoplay=”no”]


Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες τον Νομέμβριο και συνεχίζεται να προβάλλεται.

Καζαντζάκης
Σκηνοθεσία Γιάννης Σμαραγδής
Ηθοποιοί Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Αλέξανδρος Καμπαξής, Στέφανος Ληναίος, Μαρίνα Καλογήρου, Αργύρης Ξάφης, Θοδωρής Αθερίδης, Μαρία Σκουλά, Νίκος Καρδώνης, Αμαλία Αρσένη, Γιούλικα Σκαφίδα, Ζέτα Δούκα, Alexandros Kollatos, Στάθης Ψάλτης
Διάρκεια 121 λεπτά
Είδος ταινίας Βιογραφία
Κατάλληλη

Kazantzakis_Poster_Poster

AUTHOR

Ελίνα-Σοφία Χασίδου

Ανήκει στη γενιά, που γεννήθηκε σε λάθος εποχή. Ιδανικά ήθελε, όταν μεγαλώσει, να γίνει πρέσβυρα και να ταξιδέψει, μέσω της διπλωματικής οδού, σε όλον τον κόσμο.

Loading...
Δείτε το νέο ταξιδιάρικο video clip του Jef Maarawi!
Οι δημοφιλέστερες πόλεις στο instagram για το 2017!