Skip to content

Συνέντευξη: Μάνος Καρυστινός (Dark Illusion) | #tiff55

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Επιμέλεια: Αναστασία Καράτζια

Μία από τις ελληνικές  ταινίες του φετινού φεστιβάλ, είναι το «Dark Illusion», σε σκηνοθεσία  Μάνου  Καρυστινού. Μου κίνησε το ενδιαφέρον, επειδή τα γυρίσματα έγιναν στη Θεσσαλονίκη. Τι πραγματεύεται, όμως, η συγκεκριμένη ταινία και τι, ακριβώς,  κρύβεται  πίσω από τον «σκοτεινό» της τίτλο;
Στο beater.gr δόθηκε η ευκαιρία να επικοινωνήσει με το σκηνοθέτη, ο οποίος μας λύνει όλα τα ερωτήματα στην παρακάτω συνέντευξη!

 

Πώς επιλεχθήκατε από την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας Θεσσαλονίκης;

Η συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας Θεσσαλονίκης 2014 προέκυψε στη λογική της δημιουργίας, μιας “no budget” ερασιτεχνικής ταινίας, μεγάλου μήκους, από μία, άκρως, νεανική σύνθεση ατόμων, με απώτερο στόχο την κατάθεση αίτησης για συμμετοχή στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πράγματι, τα πρόσωπα που βρέθηκαν πίσω από τις κάμερες είναι, στο σύνολό τους, φοιτητές, οι οποίοι, είτε σπουδάζουν πάνω στο αντικείμενο του κινηματογράφου, είτε ασχολούνται χρόνια, από προσωπικό μεράκι. Η εμπιστοσύνη που μας έδειξε η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα ήταν το πιο κομβικό σημείο στην πορεία της ταινίας.

Πείτε μας λίγα λόγια για την ομάδα παραγωγής ταινιών «Katrakylontas Productions».

Η «Katrakylontas Productions» γεννήθηκε μέσα στους κύκλους της φοιτητικής παρέας, από αγνή περιέργεια να εμπλακούμε στο χώρο του κινηματογράφου.

Αυτή είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινίας σας, έχετε γυρίσει και μικρού μήκους;

Οι πρώτες, πιο «άγουρες», δουλειές ήταν ταινίες, μικρού μήκους, με έντονο χιουμοριστικό στοιχείο. Το “Dark Illusion” ήταν και είναι μία πρόκληση, ως η πρώτη, μεγάλου μήκους, ταινία της ομάδας, αλλά και λόγω του «σκοτεινού» του ύφους.

unnamed (4)

Πώς νιώθετε που θα προβληθεί στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης;

Η συμμετοχή στο Φεστιβάλ Κινηματόγραφου Θεσσαλονίκης, πριν ένα χρόνο, έμοιαζε ένα, αρκετά, ευφάνταστο σενάριο, το οποίο, εν τέλει, έγινε πραγματικότητα. Νιώθουμε δέος, που βρισκόμαστε ανάμεσα σε διακεκριμένους ανθρώπους του χώρου, μέσω της κοινής μας συμμετοχής στο φεστιβάλ, και είναι, σίγουρα, μια εμπειρία, που θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη μας.

Όσον αφορά την ταινία, ποια είναι η «σκοτεινή» σημασία του τίτλου;

Η «σκοτεινή» σημασία του τίτλου, επί της ουσίας, πηγάζει από τη σύγχυση, που επικρατεί μέσα στο μυαλό του πρωταγωνιστή, με αποτέλεσμα να παρασύρει κάθε πτυχή της ταινίας, προς αυτή του τη διαταραχή.

Ποια ήταν αυτή η μοναδική σκηνή, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης;

Η αρχική σκηνή, έτσι όπως παρουσιάστηκε μέσω του project «γράψε το σενάριο», υπάρχει διαθέσιμη στο διαδίκτυο. Πρόκειται για το σκηνικό της μετακόμισης ενός νεαρού, στον προσωπικό του χώρο, όπου και δέχεται ένα ύποπτο τηλεφώνημα, από έναν άγνωστο, που προφασίζεται ότι έχει βρει τη χαμένη συσκευή κινητού της μητέρας του νεαρού.

Ο Άλκης, ο πρωταγωνιστής, έχει διαταραγμένη προσωπικότητα. Προσπαθείτε να περάσετε κάποιο μήνυμα, μέσα από την ψυχοσύνθεσή του;

Δεν υπάρχει κάποιο προφανές μήνυμα, το οποίο επιχειρούμε να περάσουμε, μέσα από την ψυχοσύνθεση του Άλκη. Πρόκειται, καθαρά, για μία ιστορία μυθοπλασίας, όπου το χωροχρονικό πλαίσιο της ταινίας είναι ρευστό και, με τον τρόπο αυτό, καλλιεργείται και το μυστήριο στην πλευρά του θεατή. Σε δεύτερη ανάγνωση, μπορούν να εντοπιστούν τα «μηνύματα», που δημιουργούν τα ρήγματα, και τη σύγχυση στην εξέλιξη της πλοκής. Ωστόσο, αυτό εναποτίθεται στην κρίση του θεατή.

unnamed (5)

Η ταινία είναι, εξ’ ολοκλήρου, γυρισμένη στη Θεσσαλονίκη. Σας δυσκόλεψαν, καθόλου, τα γυρίσματα, και πώς φαίνεται η πόλη μέσα από την ταινία;

Η αλήθεια είναι πως οι σεναριακές προδιαγραφές δεν επιτρέπουν μια κραυγαλέα προβολή της πόλης, μέσα από την «φωτογραφία» της ταινίας. Ωστόσο, και μόνο το γεγονός ότι η ταινία δημιουργήθηκε σε “no budget” ερασιτεχνικές συνθήκες, με ένα δυναμικό που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη, δίνει ένα ηχηρό μήνυμα για τις δυνατότητες, που μπορούν να αξιοποιηθούν σε αυτήν την πόλη.

Τι συναισθήματα θα μας δημιουργήσει το «Dark Illusion» μετά το τέλος της;

Αφήνουμε τα συναισθήματα να σας εκπλήξουν, στην ώρα τους, και δεν περιγράφουμε τίποτα παραπάνω, σε σχέση με αυτό…

Έχετε ιδέες και για άλλες ταινίες στο μέλλον ή είναι νωρίς ακόμη;

Ο πυρήνας, ο οποίος έστησε αυτήν την ταινία, δημιούργησε, αναμφίβολα, ισχυρούς δεσμούς μεταξύ μας. Από δω και πέρα, όμως, προτεραιότητα δική μου είναι να ξεκινήσω σπουδές στο χώρο της σκηνοθεσίας κι ελπίζω, κάποια στιγμή, μελλοντικά, να καταφέρω να συνεργαστώ, και πάλι, με τα παιδιά, πάνω σε νέες ιδέες.

 

**Η ταινία θα προβληθεί τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου, στις 22:00, και την Τρίτη 4 Νοεμβρίου, στις 22:00.

Περιμένουμε, λοιπόν, την προβολή της, για να βγάλουμε και τα δικά μας συμπεράσματα!

1912289_1468017260087301_3949238833731150294_o

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Metamorphoses [Μεταμορφώσεις] & The Tribe [Η Φυλή] | #tiff55
Αυλαία για το TISFF