Skip to content

Μαθήματα Πατριδογνωσίας, με τον Γεράσιμο Γεννατά

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Έκανε πρεμιέρα την Παρασκεύη, 17 Οκτωβρίου και θα βρίσκεται στην πόλη μας για τα επόμενα 2 Παρασκευοσαββατοκύριακα, η «πολιτική επιθεώρηση τσέπης», Πατριδογνωσία ή τίποτα πια δεν είναι για συγγνώμη. Ο Γεράσιμος Γεννατάς, επί σχεδόν δύο ώρες, «ξεσκόνισε» την πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα, τα καθημερινά παράδοξα του σήμερα, αλλά και του χθες, στον νέο χώρο τέχνης της Θεσσαλονίκης, Blackbox.

Ξεκινώντας με τον ορισμό του κοριού, συνεχίζοντας με την αλληγορική ιστορία των καρχαριών στο βυθό, γνωρίζοντας τον εφοριακό της γειτονιάς και συμμετέχοντας σε εγχώριες κοινωνικές εκδηλώσεις, ο Γεράσιμος Γεννατάς προβληματίζει, καυτηριάζει, και, σαφώς, σατιρίζει τα κακώς κείμενα του σύγχρονου σκηνικού στον τόπο μας, επιτρέποντας τις χρονολογικές και γεωγραφικές προεκτάσεις. Οι μονόλογοί του αποτελούν μια σύνθεση κειμένων, τόσο του ίδιου και του Γιώργου Γαλίτη, όσο και επιλεγμένων των Ξενοφώντα, Θουκυδίδη και Λειβαδίτη, ενώ ακολουθούνται από μελοποιημένα ποιήματα των Μαγιακόφσκι, Μπρεχτ, Έλιοτ και Λασκαράτου. Δημιουργείται, έτσι, ένα μωσαϊκό συναισθημάτων και αντιδράσεων στο κοινό. Επί σκηνής, εμφανίζονται, επίσης, δύο μουσικοί, που ντύνουν κομψά κι ευχάριστα την παράσταση: ο Βασίλης Μπαμπούνης, στο τραγούδι και την κιθάρα, και η Φυλένια Σπαχή, στο βιολοντσέλο.

π1-1Η παράσταση αποτελεί μια «πολιτική επιθεώρηση τσέπης» γιατί, όπως εξήγησε ο κύριος Γεννατάς, σε συνέντευξή του «αρκετές ημέρες μετά,  αφού την δεις,  την έχεις ακόμη στη τσέπη σου και την σκέφτεσαι». Παρότι συνδυάζει τραγούδι και μονολόγους, δε θυμίζει τις άλλες σύγχρονες επιθεωρήσεις. Σίγουρα, όμως, περιέχει άπλετο κωμικό λόγο, σάτιρα, σχολιασμό της ελληνικής πραγματικότητας και έκφραση προβληματισμών, για τον φαύλο κύκλο που δημιουργείται, όταν οι άνθρωποι τείνουν να ξεχνούν, με αποτέλεσμα την επανάληψη της ιστορίας.

Ο διαχρονικός χαρακτήρας του Πατριδογνωσία ή τίποτα πια δεν είναι για συγγνώμη καθηλώνει, προκαλεί προβληματισμούς, σε διάφορα επίπεδα, και αγγίζει τον κάθε θεατή, ανάλογα με τα δικά του βιώματα. Έχοντας γίνει μάρτυρας και κοινωνός κωμικοτραγικών καταστάσεων, το κοινό καταχειροκρότησε τους συντελεστές και, δη, τον Γεράσιμο Γεννατά, που φάνηκε να έδωσε όλη του την ενέργεια στην παράσταση.

π2

Συντελεστές
Πρωτότυπα κείμενα: Γεράσιμος Γεννατάς, Γιώργος Γαλίτης
Επιλογή κειμένων: Γεράσιμος Γεννατάς, Γιώργος Κομπογιάννης
Σκηνοθεσία: Θανάσης Χαλκιάς
Μουσική: Γιώργος Κομπογιάννης
Επιμέλεια σκηνικού χώρου & κοστουμιών: Θάλεια Ιστικοπούλου
Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Καμμά
Σχεδιασμός βίντεο: Γιάννης Λεοντάρης
Βοηθός σκηνοθέτη – Κατασκευές: Βασιλική Τσακίρη

Παίζει ο Γεράσιμος Γεννατάς

και οι μουσικοί:
Βασίλης Μπαμπούνης – τραγούδι, κιθάρα
Φυλένια Σπαχή – βιολοντσέλο

Πληροφορίες της παράστασης
BlackBoχ, Βασ. Όλγας 65 & A. Φλέμινγκ 2
Πρεμιέρα: 17 Οκτωβρίου 2014
Ημέρες και ώρες: Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 & Κυριακή στις 20:00
Εισιτήρια: 15€ & 10€

Πληροφορίες – κρατήσεις:2310 829254

Video trailer: https://www.youtube.com/watch?v=fJOch9Cxoy8

AUTHOR

Λάζαρος Αλληλόμης

Ζει στην ομορφότερη χώρα του κόσμου. Κάνει ό,τι κάνει, επειδή πιστεύει πως, πάντα, το καλό πρέπει να προβάλλεται. Δεν μπορεί να απαντήσει ποτέ στην ερώτηση «τι μουσική ακούς;», και χαίρεται ιδιαίτερα γι’ αυτό.

Loading...
Χρόνια… Χρήστης!
Μιλήσαμε με τους Polkar!