Skip to content

Αυλαία για το TISFF

AUTHOR

DATE

SHARE THIS ARTICLE

 

Της Λυδίας Ρακή

Η λήξη του 49ου φεστιβάλ των Δημητρίων, σηματοδότησε φέτος, την εκκίνηση του “TISFF”. Το φεστιβάλ επαλήθευσε, σε μεγάλο βαθμό, τις δηλώσεις του εμπνευστή του, Γιάννη Ζαχόπουλου, ο οποίος τόνισε την συνολική αξία των ταινιών, χωρίς να εξαιρεί κανένα, από τα προβαλλόμενα έργα.

Πράγματι, πολλές απ’ τις ταινίες, πέρα από τις, ήδη, αναγνωρισμένες και βραβευμένες, αποδείχτηκαν αληθινά αριστουργήματα, αναδεικνύοντας την κινηματογραφική ποιότητα των ταινιών μικρού μήκους. Βέβαια, ο κάθε θεατής καθηλώθηκε από διαφορετικά έργα, βασισμένα σε θεματικές, που συνέπιπταν με  προσωπικές ευαισθησίες και προβληματισμούς.

Avant

Προσωπικά, με εντυπωσίασε το πρόγραμμα της δεύτερης μέρας του φεστιβάλ. Όλες οι ταινίες ήταν εξαιρετικές, αλλά αν έπρεπε να διαλέξω, θα ξεχώριζα σίγουρα τις: “Liberte egalite cheveux lissex”(L.Zacharopoulos, France), “Pride”(Pavel G. Vesnakov, Bulgaria) , “Ukde*Regret” (Mehmet Gulkanat, Turkey) και “Mazurka”(Pavel Egorov, Russia). Η πρώτη υπενθυμίζει «άγρια» την ρατσιστική πραγματικότητα της κοινωνίας. Η δεύτερη υπογραμμίζει την ανάγκη αποδοχής της gay κανονικότητας. Η τρίτη εστιάζει στη μοναξιά και την εκούσια κοινωνική απομόνωση, ενώ η τέταρτη είναι μία 3λεπτη σουρεαλιστική προβολή, που αγνοεί, επιδεικτικά, το στοιχείο της πλοκής και αιχμαλωτίζει το ενδιαφέρον, μέσα από αλλεπάλληλες διαδοχές εικόνων, που έχουν, μεν, συνέχεια μεταξύ τους, αλλά δεν καταλήγουν πουθενά. Η αλήθεια είναι ότι αυτές οι 4 ταινίες δεν έχουν καμία θεματολογική συσχέτιση. Το σημείο ταύτισής τους, για μένα, είναι, μάλλον, η επιτυχής επαγρύπνηση βαθύτερων προβληματισμών, κάποιες φορές συνειρμικών σκέψεων και τέλος, η έντονη ευαισθητοποίηση που δημιουργούν.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι βραδιές των αφιερωμάτων στον κινηματογράφο των 4 χωρών (Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ισπανία), έλκυαν τον περισσότερο κόσμο. Η αίθουσα γέμιζε στις απογευματινές προβολές και οι θεατές παρακολουθούσαν τις 3ωρες προβολές από την αρχή, μέχρι το τέλος.

Το  φεστιβάλ, αναμφισβήτητα, εκπλήρωσε τις προσδοκίες του κοινού και το αποτέλεσμα ήταν γοητευτικό.

Και τώρα; Περιμένουμε το επόμενο…!!

anders-walter-580x326

AUTHOR

Beater.gr

Loading...
Συνέντευξη: Μάνος Καρυστινός (Dark Illusion) | #tiff55
Quod Erat Demonstrandum [Όπερ έδει δείξαι] | #tiff55